Kas ETVst saab propaganda-TV?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhtkiri

Avalik-õiguslik Eesti Televisioon ei saa kuidagi hakkama oma rolli määratlemisega. Milleks ja mismoodi peaks rahvuslikku televisiooni rahastama, et ühelt poolt oleks kindlustatud teatud temaatika kajastamine, kuid teiselt poolt ei muutuks ETV täitevvõimu käepikenduseks ehk propagandaministeeriumiks? Küsimus ei ole teoreetiline, vaid täiesti aktuaalne.

Postimehe arvates on propagandatelevisiooni tekkimise oht suur, kui ETV läheb kaasa plaaniga hakata kaitseministeeriumi rahaga tegema kaitseväeteemalist saadet. Mina maksan, mina tellin ka muusika - kõlaks selle saate idee rahvakeeles. Ega muidu oleks kaitseministeerium arvanud, et seda saadet võiks juhtida ministeeriumi palgal olev ajakirjanduskogemusega isik.

Loomulikult võiks ETV kajastada ja peakski kajastama kaitseväes toimuvat. Miks mitte ei võiks ETV programmis olla lausa kaitseväeteemaline saatesari. Kui ringhäälingunõukogu, kes on ETV «omanik», seab avalik-õiguslikule televisioonile ülesandeks kaitseväe elu kajastamise, siis peab ETV selle ülesande ka täitma. Siiani peaks olema kõik loogiline ja korras.

Edasi aga läheb asi lonkama. ETVle on nende ja teiste eesmärkide täitmiseks eraldatud riigieelarvest raha, kuid nüüd hakkavad erinevad ministeeriumid ETVle veel lisaraha andma.

Lisaraha kindla eesmärgiga - tehke saateid meist. Kaitseministeerium, kelle eelarves niisugust propagandaraha ette nähtud pole, on selle kusagilt ja millegi muu arvelt ikkagi leidnud ning sisuliselt spondeerib teist riigieelarvelist asutust.

Kaitseministeeriumi eesmärk on muidugi läbinähtav. Kui Eesti sõltumatu ajakirjandus kirjutab kaitseväest seda, mis seal tegelikult sünnib - sünnib aga nii head kui halba -, siis kaitseministeeriumi ja ETV ühine propagandasaade seaks sellele vastu ainult positiivse pildi.

Eraajakirjanduses - eriti trükiajakirjanduses - on niisugused asjad elu paika pannud, sellistel materjalidel ilmub peal märge «kommertstekst».

Ka aasta lõpul vastu võetud Eesti ajakirjanduseetika koodeks sõnastab selle täpselt: reklaam ja suhtekorraldusmaterjal olgu selgelt eristatud ajakirjanduslikust pildist ja tekstist.

Kui kaitseministeeriumi ja kaitseväe eelarves oleks niisuguseks propagandavormiks raha eraldatud ja nad selliste saadete tegemisega ise hakkama saavad või tellivad need mõnelt eravideofirmalt, võiks ETV neid muidugi näidata. Märkega «kaitseministeeriumi tellitud saade».

Teistsugusem suhe seaks ohtu ETV sõltumatuse. Ja ajaks ohtlikult segamini ajakirjanduse ja propaganda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles