Pea peale pööratud televiisor, Kaabelrevolutsioon toob telerisse interneti, e-maili ja arvutimängud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TAIVO PAJU

Rootslased võidutsevad. Ehkki prantslased jõudsid neist napilt ette, teeb hiljuti käivitatud uue aastatuhande televisioon - digitaaltelevisioon - Rootsis tõelist võidukäiku.

Carolen Ytander, sümpaatne heledapäine noor daam, ei varja oma kärsitust. Töötades Telia kontserni kuuluvas kaabel-TV firmas infojuhina, nägi ta, kuidas digitaaltelevisioon Rootsis sündis. Esimestesse Stockholmi kodudesse, mis olid ühendatud Telia kontserni kaablivõrku, jõudis digitaalne telepilt läinud aasta 17. novembril.

«Minu korteris Telia kaablivõrku ei ole. Ootan kannatamatult, millal Telia hakkab digitaal-TVd ka satelliidilt edastama,» tunnistas Carolen Ytander mullu detsembris. Jaanuari lõpus peaks Sirius 2 juba digitaalset telepilti edastama. Siis saab oma telerist digitaaltelevisiooni vaadata kogu Rootsi.

Digitaaltelevisioon on Rootsimaa kihama pannud. «Ei ole enam nõnda, et istud ja vaatad pilti, tegemist on täiesti uut tüüpi televisiooniga. Siin on segu tavalisest telerist, arvutist ning meelelahutusest,» selgitab Telia asepresident Mart Nurk. «Olen kindel, et sellest saab iga kodu keskne infoekraan.»

Ekraanil jooksevad lisaks Rootsi programmidele Eestis rohkem või vähem tuntud satelliidikanalid BBC World, CNN, Sci-Fi Channel, Knowledge Channel, Animal Planet. Ent see on ka kõik, mis digitaal-TV-l tavalise televisiooniga ühist on.

Digitaaltelevisiooni teeb võimalikuks Eurobox - umbes videomaki suurune kast. Selle hind on poest ostes umbes 8000 Eesti krooni. Telia kliendid saavad Euroboxi kasutada märkimisväärselt soodsamalt. Kolmeaastase lepingu puhul tuleb selle rentimise eest välja käia pisut vähem kui 1000 Eesti krooni aastas.

Maagiline Eurobox

Euroopa suurimad telekommunikatsioonifirmad on viimased kaks ja pool aastat osalenud ühisprojektis, et töötada välja Euroboxi ühtne standard. Euroboxide tootmist alustas tänavu üks Prantsuse firma, peatselt peaksid Euroboxid tulema ka Sony tehastest.

Eurobox, mida Rootsis levitatakse MACABi firmamärgi all, on nn set-up box, mis teeb lisaks digitaalsignaali dekodeerimisele võimalikuks mitmed lisateenused.

Euroboxi külge saab ühendada võimenduse, et kuulata digitaalseid muusikakanaleid. Eurobox on ka omalaadne arvuti, millega saab ühendada klaviatuuri ja printeri.

Euroboxi sisse käib pangakaardi suurune smart card, millel kogu info kliendi ja tema tellitud teenuste kohta. Selle kaardi väljastab operaatorfirma.

Telia digitaal-TV standardpaketis on lisaks taevakanalitele 25 muusikajaama väga laia muusikavalikuga: New Country, Classic Rock, Classical Favorites, Film Music, Musicals. Lisaks kolm rahvusvahelist raadiokanalit ning kuus tuntud arvutimängu, nagu Tetris, Solitaire, Black Jack.

Otsingumootorite abil jõuab ekraanile ka saatekava, mida saab koostada nii kellaaja, telekanali kui soovitud saatetüübi järgi (näiteks filmid). Tulevikus, kui kanalite hulk kasvab 500ni, pole enam võimalik telekanalite rägastikus ilma sorteeriva saatekavata orienteeruda.

Superinternet vanaemale

Ent on veel midagi, mida Telia töötajad peavad tõeliseks revolutsiooniks: seni oli internet vaid arvutikasutajate lõbu, tänu digitaal-TV-le jõuab internet aga teleriekraanile. «Internetis surfamine saab tuhandete vanaemade lemmiktegevuseks,» kinnitasid digitaal-TV projektijuhid veendunult. Tõsi, esialgu rootslased veel nettipidi surfata ei saa. Pigem on tegemist teksti-TV ja interneti vaheetapiga. Valida saab küll juba kahesaja internetilehekülje vahel, kuid nende vahel puuduvad lingid (ühelt leheküljelt teistele hüppamise võimalus).

Ent see on vaid kuude küsimus. Tänu telefoniliinide kasutamisele muutub ühendus interaktiivseks (täpselt nagu arvutis).

Lähiaastail jõuab telekaablivõrkude tase aga selleni, et sünnib superinternet. Selle ühendus peaks tulema praegusest arvutiinternetist 250 korda kiirem.

Iga liigutus maksab

Filme vaadates saab igal hetkel tellida ekraaninurka väikse lisainfo: filmi nimi, osatäitjad, sisututvustus, auhinnad jne. Termomeetrikujuline näidik teavitab, mitu minutit filmi veel vaadata on jäänud.

Ent Euroboxis on veel üks ava - krediitkaardi jaoks. Lisateenuste eest, mille hulk hakkab igal aastal kasvama, tuleb juba maksta.

Juba praegu saavad rootslased valida kuue Telia pakutava kodukino kanali vahel.

Alles käivitatud, areneb digitaaltelevisioon sama tormiliselt kui arvutimaailm. Ka delayed broadcast (edasilükatud saade) saab Rootsis mõne aasta jooksul võimalikuks. «Kujutage ette, kui jõuate liiga hilja koju ja uudiseid ei näinud,» räägib kaabel-TV firma Starman direktor Peeter Kern. «Siis tellitegi endale «Aktuaalse kaamera» sobival kellaajal ekraanile.»

Ka toiduretsepte ei pea mehed otsima enam kokaraamatust, vaid valmistavad böfstrooganovi kokandusvideo järgi, mis toidutegemise ajaks ekraanile tellitakse.

Kohe, kui kaablivõrk Rootsis lõpuni välja arendatakse, saavad digitaal-TV kliendid mängida interaktiivseid arvutimänge teises linnaosas elavate sõpradega, osta telepoest kaupa (krediitkaardi abil selle eest ka kohe tasudes) ning teha oma pangaarvelt ülekandeid.

Tormiline levik

Ehkki prantslased käivitasid Pariisis digitaaltelevisiooni kuu aega varem kui rootslased, on Rootsis selle levik lausa maruline. Juba esimese kuuga kogus digitaal-TV 20 000 klienti, see on kaks korda rohkem kui prantslastel. Jaanuari lõpuks jõuab digitaal-TV viieteistkümnesse Rootsi linna. Suveks peaks uus teenus jõudma juba miljonisse Rootsi kodusse (Telia Infomedia TeleVisioni võrgus on praegu 1,3 miljonit klienti).

Vanad, analoogtehnoloogial põhinevad kaablivõrgud on oma võimsuse ammendanud, nende kaudu saab edastada vaid 50-60 telekanalit. Digitaalses kaablivõrgus aga võib kanalite arv küündida 500ni, rääkimata paremast telepildist ning lisateenustest.

«Digitaaltelevisioonile ei ole alternatiivi,» kinnitab Peeter Kern, Tallinnas asuva kaabel-TV firma Starman direktor. «Iseasi muidugi, millises suunas see täpselt areneb. Tulevikus võivad kodus olla nii arvuti kui teler, ent koduarvutit võib asendada ka teleri juures asuv väike lisaseade. Igal juhul võidab digitaaltelevisioon suure populaarsuse.»

Digitaaltelevisioon Eestisse

Starmani aktsiatest kuulub Teliale 60%. Starman plaanib tuua digitaal-TV teenuse ka Tallinna, et seda oma võrgus pakkuda. Põhimõtteliselt saaksid SAT-TV vastuvõtja ja Euroboxi abil Telia pakutavat telepilti vaadata kõik eestlased juba täna, tehnilisi takistusi siin pole.

Ent takistused on sisulised. Filmid ja telekanalid ostab Teliale kuuluv kaabel-TV firma TeleVision vaid Rootsi territooriumil näitamiseks. Eestil oleks vaja erikokkuleppeid ning spetsiaalse paketi kokkupanekut.

Peeter Kerni hinnangul võiks nõudlus digitaaltelevisiooni järele olla piisav paari-kolme aasta pärast, kui eestlaste elatustase on veidi tõusnud. Kümme tuhat krooni maksev Eurobox ei ole täna veel laiatarbekaup. Ent kui Telia on valmis Eesti klientidele Euroboxi spondeerima, siis...

«Ausalt öeldes olen ise ka mõelnud, kui vastuvõtlikud on eestlased igasugustele uuendustele. Võibolla tõesti ei peaks digitaaltelevisiooniga kolme aastat ootama,» mõtiskleb Peeter Kern.

Autod on Eestis tarbekaup juba kümmekond aastat. Mobiiltelefonist sai tarbeese möödunud aastal, koduarvuti jätkab samuti võidukäiku. On vaid aja küsimus, kui pea igas kodus leiab oma koha ka läinud aastalõpu maailmauudis - Eurobox.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles