Illarionov Tallinnas: NATO eelistab Venemaad Gruusiale

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Illarionov.
Andrei Illarionov. Foto: ITAR-TASS

Vene opositsioonilise majandusteadlase Andrei Illarionovi sõnul kipub NATOga seotud poliitikute sõnavõttudest jääma mulje, et Venemaad kiputakse eelistama riikidele, millele on lubatud tegevuskava alliansiga liitumiseks - näiteks Gruusiat.


Varem oma karjääri jooksul ka Putinit nõustanud Illarionov ütles saalisviibijana Täna Tallinnas Lennart Meri konverentsi asemel peetud debatti sekkudes, et NATO puhul on märgata valikulist solidaarsust.

Avalikes sõnavõttudes kiputakse tema tähelepanekute kohaselt mainima alliansi partnerina sageli Venemaad, kuid oluliselt harvem Gruusiat. Samas on Gruusiale lubatud NATO liikmelisuse tegevuskava, teisele 2008. aasta sõjalise konflikti osapoolele Venemaale aga mitte.

Illarionovi tähelepanekute kohaselt kogeb Gruusia NATO riikide solidaarsust vaid sõnades, Venemaa aga ka tegudes - Prantsusmaa müüb laevu, Saksamaa soomusplaate militaarsõidukitele - ja seda vaid veidi enam kui aasta pärast Venemaa-Gruusia sõda.

Ta luges ka edasisest konverentsi debatist, kus osalesid teiste seas Eesti kaitseminister Jaak Aaviksoo ja Bulgaaria välisminister Nikolai Mladenov, välja, et NATO solidaarsus on valikuline, ning märkis, et see annab olulise sõnumi kõikidele riikidele, kes soovivad saada NATO liikmelisuse tegevuskava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles