Mündivaras kohtu all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

URMAS KALDMAA

Paide Vallitornist unikaalse mündikogu varastanud Roland Jürisole ja tema kaasosalisele Egon Vendlale nõuab süüdistaja vastavalt kuue- ning kolme ja poole aastast vabadusekaotust.

Protsess süüaluste üle algas Pärnu linnakohtus teisipäeval. Süüdistuse kohaselt pani Roland Jüriso (21) üksi ja koos Egon Vendlaga (24) möödunud aasta aprilli lõpust kuni juuni lõpuni toime 14 vargust, tekitades kahju ligi 467 000 krooni. Põhiliselt varastasid Roland Jüriso ja Egon Vendla kauplustest olmeelektroonikat, kodumasinaid ja riideid.

Suurima saagi said vargad AS Elko Reval ruumidest, kus leidsid VISA kaardi koos PIN koodiga ja võtsid sellega automaadist välja 121 100 krooni.

Kõige enam tähelepanu pälvinud varguse pani Roland Jüriso toime 14. mail Paide Vallitornis, kus varastas muuseumi neljanda korruse ekspositsiooniruumist unikaalse mündikogu. Mündikogusse kuulus 677 aastail 1515-1568 vermitud münti.

Kõige väärtuslikum nendest oli 1539. aastal Riias vermitud kogu Baltikumis ainulaadne killing. Eesti ajaloomuuseumi mündikogu hoidja Ivar Leimus hindab varastatud müntide maksumuseks ca 100 000 krooni.

Varga saagiks ei läinud terve mündikogu. Varastamise ajal kukkus 26 münti maha ja neid ei hakanud varas üles võtma. Roland Jüriso sõnul müüs ta varastatud mündid Pärnu turul 10 000 krooni eest maha.

Jüriso tunnistas end kõigis vargustes süüdi, Egon Vendla pole end süüdi tunnistanud. Samas on Vendla eeluurimise käigus öelnud, et osales mitmes varguses, seda on kinnitanud ka Roland Jüriso eeluurimisel antud ütlused. Kohtus võtsid mõlemad kohtualused aga oma esialgsed tunnistused tagasi.

Pärnu linnakohus kuulutab otsuse välja täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles