Ksülitool — laialt levinud, kuid meil tundmatu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

MIHKEL ZILMER, URMAS KOKASSAAR

«Pärast sööki närige suhkruvaba ksülitooliga närimiskummi» on tekitanud paljudes emotsionaalse allergia. Üha enam küsitakse: mis see ksülitool ikkagi on, kuidas mõjub see lastele jne, jne.

Mida ksülitool endast kujutab? Ksülitooli molekulis on viis süsinikuaatomit ja keemiliselt päritolult kuulub see ühend polüalkoholide hulka. Ehkki nimetus reedab seost alkoholidega, puudub ksülitoolil igasugune joovastav mõju. Tegemist on loodusliku ühendiga, mida leidub näiteks banaanides, kasemahlas, pihlakamarjades, maisitõlvikutes ja teistes taimesaadustes.

Välimuselt on tegemist kristalse värvitu pulbriga, mis lahustub vees erakordselt hästi: 100 g vees lahustub ligi 64 g ksülitooli.

Magususelt on ksülitool samaväärne lauasuhkruga, ka energiat on temas suhkruga võrdväärselt. Erinevalt suhkrusöömisest tekib ksülitooli tarbimisel suus värskendav jahedustunne.

Tööstuslikult toodetakse ksülitooli lehtpuudest, tavaliselt kasepuidust. Sageli nimetatakse ksülitooli ekslikult kasesuhkruks. Täpne nimetus on ikkagi suhkuralkohol.

Et kõnealuse ühendi magusus on võrdväärne sahharoosi magususega, siis sobib ksülitool edukalt ka looduslikuks suhkruasendajaks. Suhkru võiks asendada ksülitooliga neis toiduainetes, mis on kõige rohkem seotud kaariese tekkega, nagu kommid, koogid, karastusjoogid ja muud maiustused. Isegi osaline suhkru asendamine ksülitooliga tagab hambaid kaitsva toime. Täiesti omal kohal on ksülitooli kasutamine suhkruasendajana hambapastades, et suhkrute hulka suus võimalikult vähendada.

Kuid neile inimestele, kes soovivad vähendada kehakaalu, ksülitooliga maiustused ei sobi. Põhjusi on kaks. Esiteks: ksülitooli lõhustumisel eraldub suhkrutega võrdväärne kogus toiduenergiat ja seega pole mingist kalorite kokkuhoiust juttugi. Teiseks: ksülitooli ja sahharoosi magusus on enam-vähem võrdne ja seetõttu lisatakse maiustustele ksülitooli tavaliselt sama palju kui suhkrut. Nii et ka sellel tasandil ei hoita toiduenergiat kokku.

Ksülitool on E-aine

Lisaainena kood E967 on ksülitooli teenete loetelu aukartustäratavalt suur.

Ksülitool on tehismagusaine, niiskusesäilitaja, stabilisaator, emulgaator ja paksendaja. Sõltuvalt toiduainest, millele ksülitooli lisatakse, võib see ühend täita erinevaid ülesandeid. Tehismagusainena annab ksülitool toidule magusa maitse. Niiskusesäilitajana takistab ksülitool toiduaine kuivamist välisõhu toimel ja aitab tootes vett hoida. Emulgaatori ja stabilisaatorina seob ksülitool toidus kaks või enam segunematut ainet ühtlaseks seguks ning säilitab ka saadud toote omadusi. Paksendajana võimendab see polüalkohol toidu viskoossust ehk teisisõnu suurendab toiduosakeste omavahelist kleepuvust.

Et polüalkohoolsete lisaainete märgistamisel kehtib erinõue, siis on sobiv see siin ka esitada. Polüalkoholide, kaasa arvatud ksülitooli olemasolul toiduaines peaks pakendil olema järgmine hoiatus: «Polüoolid - ülemäärane tarbimine võib põhjustada kõhulahtisust».

Ksülitooli edu saladus on närimiskummid. Suus elutsevad mikroorganismid muudavad suhkrud juba mõnekümne sekundiga orgaanilisteks hapeteks. Viimased põhjustavad pH languse ja sellest ka vastav termin - happerünnak.

Ksülitooliga närimiskummid aitavad happerünnakut vältida mitmel viisil. On kindlaks tehtud, et suuõõnes elutsevad bakterid ei omasta ksülitooli. Veelgi enam - ksülitool on võimeline tungima bakterirakkude sisse ning pärssima ka nende kasvu ja paljunemist. Ksülitool toimib bakteritele valikuliselt: ellu jäävad kaariest vähem soodustavad bakterid. Uuringud on tõestanud, et ksülitooli tarvitaja hammaste pinnal asuvad mikroobid ei ole hammastele nii kahjulikud. Lisaks sellele soodustab ksülitool sülje eritumist, mis omakorda täiendavalt puhastab hambaid. Samuti on närimiskummi närimisel hambaid mehaaniliselt puhastav toime.

Juba olemasolevad hambaaugud ksülitooli toimel muidugi kinni ei kasva, kuid mikrovigastused hambaemailis võivad taandareneda. Ksülitool lihtsalt aitab suuõõne kaitsesüsteemidel paremini toimida. Loomulikult ei asenda ksülitoolinäts hambaharja ega regulaarset hammaste kontrollimist, kuid see on siiski oluline lisavõimalus hammaste tervishoiuks. Kui tarvitada ksülitooli sisaldavat närimiskummi ning mitte süüa toidukordade vahel suhkrut sisaldavaid maiustusi, siis võivad hambad jääda kaariesest puutumata.

Ksülitooli head ja vead

Suures ksülitoolivaimustuses võib terendada aga ka üks oht. Mikroobimaailmas on hästi tuntud tõde, et bakterid kohastuvad kiiresti kõikvõimalike neile ebasoodsate keemiliste ühenditega. Arvatavasti pole ka ksülitool erandiks. Ja nii võivad inimesed mingil hetkel silmitsi seista ebameeldiva tõega, et osa kaariest tekitavaid baktereid on tulevikus ksülitooli suhtes tundetud. Selliseid teaduslikke andmeid on juba ka olemas.

Et tegemist pole just kõige igapäevasema toiduga, siis imendub ksülitool seedekulglast suhteliselt aeglaselt. Põhjus on selles, et spetsiaalsed imendumissüsteemid selle polüalkoholi jaoks meie organismis lihtsalt puuduvad.

Ometi pole ksülitool meile kehavõõras ühend. Isegi siis, kui meie toit ei sisalda üldse ksülitooli, on meie maks selle sünteesiks võimeline.

Meditsiinis kasutatakse ksülitooli juba aastakümneid. Põhjus ongi ksülitooli imendumise aegluses. Ka ksülitooli muutumine glükoosiks toimub rakkudes küllaltki mõõduka kiirusega. Seetõttu saab ksülitooli kasutada suhkurtõve korral suhkru aseainena. Paljudel on minevikust veel meeles diabeetikutele määratud ksüliidiga küpsised ja limonaad. Sageli ostsid neid tooteid ka terved inimesed.

Rohke ksülitoolisisaldusega toodete tarbimisel on siiski ka ebameeldivad kõrvalefektid. Kõigepealt mõjutab ksülitool mitmete suus leiduvate ensüümide aktiivsust.

Et ksülitooli imendumine seedekulglast on aeglane, siis suurte koguste tarvitamisel jõuab paratamatult osa polüalkoholi ka jämesoolde.

Soole mikrofloorale on ksülitool energia- ja süsinikuallikas. Järelikult soodustab ksülitooli suurte koguste sissesöömine soolestiku mikrooganismide kiiret paljunemist. Viimase protsessiga kaasnevad muutused seedekulgla veerezhiimis ja mitmete ärritavate ainevahetusproduktide eritumine, mis võivad põhjustada kõhulahtisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles