Sudaani konfliktialal puhkes verine kokkupõrge

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani rahva vabastusliikumise toetajad regiooni pealinna Bentiu tänaval.
Lõuna-Sudaani rahva vabastusliikumise toetajad regiooni pealinna Bentiu tänaval. Foto: AFP / Scanpix

Sudaani lääneosas asuvas Darfuri regioonis puhkenud kokkupõrkes araabia nomaadide ja Lõuna-Sudaani armee vahel hukkus kohaliku hõimupealiku sõnul üle poolesaja inimese ning veel paljud said haavata.


Lõuna-Sudaani rahva vabastusarmee SPLA teatel ründasid relvastatud mehed sõdureid reedel. Rezeigati hõimu juht Mohammed Issa Aliou aga rääkis AFP uudisteagentuurile nomaadid olid otsimas uusi karjamaid ja vett.

Hõimupealiku andmetel hukkus vähemalt 55 inimest ja veel 85 sai haavata. SPLA teatas samuti langenutest, kuid ei täpsustanud nende arvu.

Kokkupõrge toimus kahe regiooni piirialal, kuhu nüüd on suundumas mõlemalt poolt täiendavaid jõudusid. Piirkonnas valitsev olukord on pinev.

Sudaani keskvalitsuse armee eitas osalemist võitluses.

Nüüdne verine intsident võib tekitada uusi pingeid riigi valdavalt islamiusulise põhjaosa ja kristlastega asustatud lõunaregiooni vahel. Kahe nädala eest toimusid riigis üle pika aja esimesed mitmeparteilised valimised, mille aususes vaatlejad siiski kahtlevad.

Paljude opositsioonijõudude boikoti tõttu oli pigem tegemist rahvahääletusega, millega kinnitati tõenäoliselt vastuolulise presidendi Omar Hassan al-Bashiri jätkamist võimul. Lõuna-Sudaanis peaks aga jaanuaris toimuma referendum võimaliku iseseisvumise küsimuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles