USA kingib Eesti riigile 40 500 uut automaati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TANEL RÜTMAN

USA kaitseministeerium eraldab Eestile relvaabina 40 500 uut automaati M14, mille praegune väärtus on peaaegu 43,3 miljonit Eesti krooni.

Ameerika Eesti suursaatkonna andmetel on automaatide eraldamise kohta otsus juba tehtud. Relvalaadung jõuab Eestisse tõenäoliselt järgmisel aastal, kui Riigikogu on võtnud vastu tuleva aasta riigieelarve, kuna relvade transpordi eest tuleb tasuda Eesti riigil. Kaitseminister Andrus Ööveli sõnul on transpordikulud 5,4 miljonit krooni ning sellist summat kaitseministeeriumi tänavune eelarve välja käia ei võimalda.

Vietnami sõja relv

Ameerika automaat M14 sai tõsised tuleristsed USA- Vietnami sõjas (1965-1973). M14, milles esimese tulirelvana USA armees võeti kasutusele NATO standardile vastav laskemoon, hindavad spetsialistid heaks, kuid moraalselt veidi vananenud relvaks.

«NATO standardile 7,62 millimeetrit vastav kaliiber tagab selle relva laskustäpsuse ka näiteks metsas või võsas,» selgitas üks relvaspetsialist. «Seal, kus väiksemakaliibrilise automaadi, näiteks Galili kuul, võib mõne ettejääva puulehe tõttu oma trajektoorilt hälbida. Kuigi M14 on natuke raske ja kohmakas, on ta meie tingimustes korralik relv.»

Automaati M14 kasutatakse praegu ka näiteks USA, Taiwani ja Lõuna-Korea armeedes ning Iisraelis, kus seda kasutatakse samuti mobilisatsioonireservina. Kingitavad relvad peaksid üldmobilisatsiooni korral tagama kogu Eesti mobilisatsioonireservi (60 000 - 80 000 meest) varustatuse tänapäevaste relvadega.

Öövel ütles, et praegu on mõningaid probleeme relvade ladustamisega, ent see küsimus lahendatakse. «Tegemist on muidugi väga suure relvakogusega. Eriti arvestades praegust olukorda, kus aastas õpetatakse välja vaid 2000 meest…» märkis Öövel.

Ühendriikide kaitseministeerium andis Eestile relvaabi ka möödunud aastal, mil Eesti kaitseväele kingiti 1200 automaati M16A1, 1500 püstolit M19911Colt ning 1942. aastal ehitatud rannavalve alus, mis praegu teenib «Valvase» nime all Eesti piirivalves. Automaadid M16A1 on eraldatud Baltpati Eesti kontingendile ning neid kasutatakse välismissioonil olles. Colt-püstolid seisavad valdavalt kaitseväe ladudes.

Lisaks on Eesti saanud relvaabi ka Soomest ja Rootsist. Soomlased kinkisid Eestile Talvesõjast pärinevaid Vene Mossini vintpüssi analooge SKY ja eelmise aasta lõpus Eesti suurtükiväele aluse pannud 19 105-millimeetrist suurtükki, mis praegu asuvad vastloodud suurtükigrupi käsutuses Tapal. Rootsi kinkis Eestile juba 1993. aastal paarkümmend 1943. aastast pärit soomukit, millest enamik seisab väeosades, paar tükki on eraldatud ka vanglate ametile ning üks Rootsi soomuk on ka Tõrsi sõjamuuseumis Lagedil.

Eesti kaitsevägi võib lähiajal saada relvaabi ka Rootsilt ja Saksamaalt. Rootsi parlament on andnud põhimõttelise toetuse tarnimaks Eestisse 1,2 miljardi Rootsi krooni väärtuses tankitõrje granaadiheitjaid Carl Gustaf, tankitõrje 90 mm reaktiivkahureid ja 40 mm Boforsi õhutõrjekahureid koos tulejuhtimisseadmetega. Saksamaa on teatanud valmisolekust anda Eestile abi korras 2000 7,62-kaliibrilist kuulipildujat Mg-3.

Ka Hiina relvad on moes

Relvastust on Eesti kaitseväe tarbeks ostetud eelkõige kolmest riigist - Rumeeniast, Hiinast ja Iisraelist. Hiinast on Eesti 1993. aastast saadik ostnud relvastust: karabiine, Kalashnikovi automaate, granaadiheitjaid, tankitõrjemiine ja käsigranaate 5,6 miljoni krooni eest. Hiinast relvade ostmist põhjendavad Eesti spetsialistid sealsete relvade väga soodsa hinna ja kvaliteedi suhtega. «Hiina kalashnikovid on mõeldud eelkõige mobilisatsioonireservina, samamoodi talitasid ka soomlased, kes samuti ostsid mobilisatsioonivaruna Hiinast Kalashnikovi automaate,» tunnistas relvaspets.

Eesti seni suurem relvaost on tehtud Iisraelist, kust 1993. aastal sealse riigifirmaga TAAS sõlmitud lepingu kohaselt saadi 50 miljoni USA dollari eest praegu kaitseväe käsutuses olevaid automaate Galil, kergekuulipildujaid Negev, miinipildujaid, püssgranaate, õhutõrjekahureid jm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles