Ühispank sekkus oma võlglase TV1 juhtimisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NILS NIITRA

TV1 omanikfirma Eesti Sõltumatu Televisiooni võlausaldaja Ühispanga ettepanekul vahetub järgmisest nädalast telefirma juhatus, samuti otsib pank televisioonile strateegilist investorit.

Järgmisest nädalast astub Oleg Sõnajalg Eesti Sõltumatu Televisiooni juhatuse esimehe kohalt tagasi. Ettevõtte uueks juhatuse esimeheks saab praegu välisministeeriumi asekantslerina töötav Vallo Toomet. Lisaks saavad juhatuse liikmeteks TV1 senine tegevdirektor Rait Killandi ning varem Eesti Televisiooni sporditoimetajana tuntud Raul Rebane.

Oleg Sõnajalg asub nüüd Sõltumatu Televisiooni nõukogu esimehe kohale lisaks praegustele liikmetele Andres Sõnajalale ja Ühispanga esindajale Guido Gritshenkole.

Tegid pandilepingu

Sõnajalad pantisid aprillis Ühispangale viie miljoni krooni suuruse laenu tagatiseks kõik Eesti Sõltumatu Televisiooni aktsiad. Guido Gritshenko sõnul ei andnud aktsiapant Ühispangale küll aktsionäri hääleõigust, aga Sõnajalgadel tuleb edaspidises tegevuses arvestada Ühispanga kui võlausaldaja soovidega. «See firma ei ole nii halvas seisus, kui mõned meediaväljaanded seda näidata on püüdnud,» lisas Gritshenko. Lisaks 5 miljoni krooni suurusele võlale peab Sõltumatu Televisioon lunastama Ühispangalt poole aasta pärast võlakirjaemissiooni mahuga 15 miljonit krooni.

«Eesmärk on tugevdada oluliselt TV1 programmi ja leida tugev tegevjuhtkond,» kommenteeris Ühispanga asepresident Janek Mäggi juhtkonnavahetust Postimehele.

Mäggi ütles, et Ühispank otsib koos Sõnajalgade perekonnaga Sõltumatule Televisioonile uut strateegilist investorit, mis tema väitel ei tähenda Sõnajalgade loobumist osalusest telekanalis. «Tegevuse eesmärk on kaasata strateegiline partner, kes võiks paigutada pikaajalises perspektiivis raha TV1 edasisse arengusse,» lausus Mäggi.

Mäggi ei soovinud vastata Postimehe küsimusele, kas juhatuse vahetumise põhjuseks on ettevõtte väidetavad majandusraskused. «Paljudel, kes kunagi laenu on võtnud, puuduvad hetkel omavahendid piisavate investeeringute tegemiseks,» lausus ta.

Mäggi sõnul on Toometi juhatuse esimeheks saamise taga nii Ühispanga kui ka Sõnajalgade perekonna soov.

«Toometit ei saa Ühispangaga selles mõttes seostada, et ta on väga tugev teleajakirjanik. Me ei tahtnud sinna oma inimest panna,» sõnas Mäggi.

Uudised jäävad

Oleg Sõnajala sõnul kutsus ta Vallo Toometit juba aasta eest telekanalit juhtima. «Minu jaoks oli tähtis projekti käivitamine, et anda siis juhtimine üle tõelistele oma ala spetsialistidele,» ütles Oleg Sõnajalg.

Toomet ütles eile Postimehele, et otsus TV1 tööleminekuks tuli väga kiiresti. Ta lisas, et TV1 teleprogrammi hakkab koordineerima Raul Rebane, reklaami- ja turundusjuhina jätkab Rait Killandi.

Postimehele on vihjatud, et Toometi üks võimalik motiiv välisministeeriumist lahkumiseks võis olla täitumata jäänud lootus minna Moskvasse Eesti välisesindust juhtima.

Eesti Sõltumatu Televisiooni majandusseis ei ole Toometi väitel halb. «Näen TV1s perspektiivi, muidu ma poleks seda kohta vastu võtnud. Firma kasvas ülikiiresti ja kiiresti kasvaval firmal on vaja aeg-ajalt finantssüste. Põhjapanevaid makseraskusi TV1-l pole,» ütles ta.

Toomet tahab jätkata TV1 uudisteprogrammi arendamist senises mahus ning vähendada veidi omatoodangu os osatähtsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles