Altkäemaksusüüga piirivalvurid said tingimisi vangistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvurid võtsid altkäemaksu summades 300-1200 krooni.
Piirivalvurid võtsid altkäemaksu summades 300-1200 krooni. Foto: Margus Ansu.

Viru maakohus mõistis kolmapäeval altkäemaksu võtmises süüdistatud piirivalvuritele tingimisi vangistuse ning altkäemaksu andmises süüdistatud mehele rahalise karistuse.

Kohus mõistis 42-aastase Kalle süüdi altkäemaksu võtmises ja altkäemaksu vahendamises ning mõistis talle liitkaristusena tingimisi kahe aasta ja ühe kuu pikkuse vangistuse kolmeaastase katseajaga.

46-aastase Silva mõistis kohus süüdi altkäemaksu võtmises ning karistas teda tingimisi kaheaastase vangistusega kolmeaastase katseajaga.

Kohus mõistis 30-aastase Kristo süüdi altkäemaksu võtmises ning karistas teda tingimisi kaheaastase vangistusega kolmeaastase katseajaga.

53-aastase Sabiri mõistis kohus süüdi altkäemaksu andmises ja karistas teda 10 000 krooni suuruse rahalise karistusega. Kohus arvestas karistusest maha mehe vahi all viibitud aja ning tema lõplikuks karistuseks jäis 9700 krooni.

Kalle peab tasuma sundraha ja kriminaalmenetluse kuludena 15 841 krooni, Silva 12 640 krooni, Kristo 12 640 krooni ja Sabir 13 045 krooni.

Kohtuotsus ei ole veel jõustunud ning otsusele saab esitada apellatsiooni.

Viru ringkonnaprokurör Rita Hlebnikova saatis piirivalvureid puudutava kriminaalasja kohtusse juba 2008. aasta kevadel.

Piirivalveameti Kirde piirivalvepiirkonna teabejaoskonna korraldatud kriminaalasja kohtueelne uurimine tuvastas, et Sabir andis Kirde piirivalvepiirkonnas töötanud piirivalvuritele altkäemaksu selle eest, et piirivalvurid võimaldaksid riiki siseneda välismaalastel, kellel puudus selleks seaduslik alus.

Samuti võimaldasid piirivalvurid välismaalastele piiriületuse teisele isikule kuuluva dokumendi alusel ning sisestasid dokumentidesse fiktiivseid piiriületustempli jäljendeid.

Ametnikud said Sabirilt templite sisestamise ja riiki sisenemise-väljumise lubamise eest ilma seda fikseerimata altkäemaksu summades 300-1200 krooni.

Piirivalve tuvastas piirivalveametnike ebaseadusliku tegevuse ning aitas viia kriminaalmenetluse kohtuni.

Sabir sai süüdistuse altkäemaksu andmises, mille eest näeb karistusseadustik süüdimõistmisel ette kahe- kuni kümneaastase vangistuse. Kalle, Silva ja Kristo said süüdistuse altkäemaksu võtmises vähemalt teist korda ja grupis. Sellise teo eest on süüdimõistmisel samuti ette nähtud karistus kaks kuni kümme aastat vangistust.

Kallele esitati lisaks süüdistus altkäemaksu vahendamises, mille eest süüdimõistmisel saab karistada kas rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles