Meediaarvustus, Ajalugu saab võtta niipidi ja naapidi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

RAIMU HANSON

«Oli kord Eesti NSV», 12. september, ETV

Oli kord päevaleht Edasi. Selles ilmus üks kord nädalas naljalehekülg «Herilane». Sotsialistliku korra kadumise ja kapitalistliku Eesti tekkimise aegu koostas toimkond Akadeemilise Hans Leberechti Seltsi hõlma all «Herilase» asemel mõnikord häälekandjat Valgus Koordis. (Hiljem on see näinud trükivalgust mitu korda kõmulehes Kuller.) Valgus Koordis võttis ajaloost viiekümnendate aastate stiili ja kasutas seda lugejaid lõbustades paroodiliselt.

Ajalugu annab meediale ainet ka tõsisteks lugudeks ning neid leidub meedias viimasel ajal taas üha rohkem. Saab ju mõnekümne aasta tagusest elust tirida lugejate, vaatajate ja kuulajate ette vapustavaid, hämmastavaid, huviga jälgitavaid asju.

Eelmise nädala laupäeval asus ETVs vaatajaile hiljutist minevikku meenutama Mati Talvik sarjaga «Oli kord Eesti NSV». Kasutada on kroonikakaadreid. Veel on elavate kirjas inimesi, kes Hrushtshovi valitsemise ajal juhatasid siinseid - tollast sõnavara kasutades - töölisklassi ja talurahva vankumatuid ridu.

Nagu ühest nimetatud saatesarja tutvustusest on lugeda, kehtisid ideoloogilise demagoogia ja silmakirjatsemise varjus ka inimelu põhiväärtused. Sellised annotatsiooniread vihjavad võimalusele, et sarja põhihoovus on leebe.

Talvik ei ole kuri mees. Seetõttu pole ka tema sarjast oodata toonaste parteitegelaste pinnimist kaamerate ees. Eilseski saates sõna saanud Johannes Käbin ja Meta Vannas said rahulikult rääkida normipäevade kaotamisest ja meie kliimasse sobimatust maisi- ja päevalillekasvatamisest.

Rahulikult ja pikalt kulgenud endiste parteitegelaste jutu vahele pistetud kroonikakaadrid aitasid lõhkuda saate liigagi aeglast tempot. Samas ei suutnud need hajutada kahtlust, et saatesari «Oli kord Eesti NSV» maalib vaatajaile viiekümnendate aastate elust ja selle suunajaist huvitava, aga liialt malbe pildi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles