Kadri Liik: ÜRO otsus Lõuna-Osseetia vägivalla kohta sõltub Venemaast

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Liik
Kadri Liik Foto: Peeter Langovits

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse juhataja Kadri Liik ütles Postimees.ee`le antud intervjuus, et täiemõõduline sõda Gruusias ei ole Venemaa huvides.


Tänasel ÜRO Julgeolekunõukogu koosolekul väljendati konflikti teravnemise üle Lõuna-Osseetias küll muret, kuid kokkuleppele Venemaa avalduse osas, milles nõuti vaenupooltelt vägivalla hukkamõistu, ei jõutud.

Liik peab ÜRO Julgeolekunõukogu otsust loogiliseks, sest selle viie alalise ja kümne roteeruva liikme arusaamad ning nägemused konfliktist on väga erinevad.

«Venemaa näeb Gruusiat kõige kurja juurena ja mõned teised, eesotsas Ameerika Ühendriikidega, annavad endale täit aru, et Venemaa roll on pehmelt öeldes kahepalgeline,» ütles Liik.

Liigi arvates sõltub ÜRO Julgeolekunõukogu läbirääkimiste tulemus «Venemaa valitud käitumisliinist» ja kõnelustel võetavast positsioonist. Siiski ei osanud Liik ennustada, millal konflikti puudutav resolutsioon nõukogus vastu võetakse.

Liik tuletas meelde, et kuigi konfliktipiirkonnast tulevad teated on vastuolulised ja ebakindlad, on Venemaa kogu aeg väitnud, et kui Gruusia alustab vaenutegevust Abhaasia või Osseetia vastu, siis Moskva ei jää pelgalt pealtvaatajaks.

Tema arvates on ohtlikud ka arengud, mis võivad viia Venemaa palgasõdurite ja Põhja-Kaukaasias elavate Vene kodanike imbumiseni konfliktipiirkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles