Gruusia hoiatas sõja eest Venemaaga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Osseetia pealinnas Tshinvalis põlevad Gruusia soomukid, mida näidati televisioonis.
Lõuna-Osseetia pealinnas Tshinvalis põlevad Gruusia soomukid, mida näidati televisioonis. Foto: AP / Scanpix

Gruusia rahvusliku julgeoleku nõukogu hoiatas täna Moskvat, et kui teated Venemaa rasketehnika ja relvaüksuste saabumisest Lõuna-Osseetiasse vastavad tõele, tähendab see sõjaseisukorda kahe riigi vahel.


Samaaegselt selle teatega levivad aga meedias pealtnägijate kirjeldused sellest, kuidas tankid, veokid ja sõdurid liiguvad konfliktitsooni poole läbi Venemaale kuuluva Põhja-Osseetia. Teiste seas kinnitas neid väiteid ka AFP reporter.

Vene tähtsamad uudisteagentuurid teatasid äsja tunnistajatele viidates, et üle piiri on liikunud vähemalt üks sõjaväekolonn. Vene kaitseministeeriumi teatel on tegu rahuvalvajatele abiks suunduva tugevdusega.

Thbisili kuulutas mõne aja eest soovi kehtestada kolmetunnine relvarahu Lõuna-Osseetias, et võimaldada tsiviilelanikel lahingutsoonist lahkuda.

Vene rahuvalvevägede ülem rääkis aga Interfaxile, et läbi terve öö ja hommiku väldanud suurtükitule tagajärjel on Lõuna-Osseetia pealinn Tshinvali juba praegu «peaaegu täielikult hävitatud».

Gruusia siseministeeriumi viimase teate kohaselt on sõjavägi võtnud linna oma kontrolli alla. Lõuna-Osseetia separatistide infoportaalis teatati samal ajal, et linna sissepääsude juurde on jõudnud Vene raskesoomustehnika ning samal ajal jätkuvad ka Gruusia õhurünnakud.

Gruusia meedia teatel anti paari tunni eest õhulöök ka Thbilisi lähedal asuvale sõjaväebaasile, kus viibivad USA sõjaväeinstruktorid: pomm kukkus polügoonile, vahendas Interfax.

Vene ründelennukite esimesest ilmumisest Lõuna-Osseetia lähistel asuvate Gruusia linnade ja külade kohale teatati juba hommikul.

Euroopa Julgeoleku- ja koostööorganisatsioon OSCE kutsus äsja lõpetama igasugust sõjategevust Lõuna-Osseetias, sest see võib kaasa tuua laastavad tagajärjed tervele regioonile.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles