Tallinna Tantsuteater toob lavale kuulsad luiged

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legendaarne Helmi Puur ja Dmitri Harchenko.
Legendaarne Helmi Puur ja Dmitri Harchenko. Foto: Peeter Langovits

Peaasi et võlavanglasse ei satuks, ütleb koreograaf Dmitri Harchenko, kes toob täna välja erilise tähendusega lavastuse, mis kannab pealkirja «Vestlus Luigega».


Eriline on see kahel põhjusel. Esiteks on laval korraga 76-aastane Helmi Puur, 48-aastane Kaie Kõrb, 27-aastane Galina Lauš ja kevadel Tallinna balletikooli lõpetav Jevgeni Grib – neist kolm esimest on kõik tantsinud erineval ajal Luike, Puur ja Kõrb suisa legendiks saanuna.



Miks on just luike, seda pika kaela, aga kohmaka kehaga lindu, seostatud baleriiniks olemisega? Miks pani Fokin luige surema, kui muusika on mažooris? Mis sünnib baleriini sees, kes peab kehastuma luigeks, veel enam, surevaks luigeks?



Kust võetakse see meeletu energia, mis nakatab jäägitult ka vaataja? Miks kiirgab Helmi Puuri pisimastki käetõstest siiani graatsiat – vanusele vaatamata? Need onküsimused, millele Harchenko üritab meie enda Luikede abiga vastust leida.



Teine põhjus lavastust eriliseks pidada on see, et tegu on vastasutatud Tallinna Tantsuteatri esimese väljalaskega. Sündinud on uus sõltumatu kollektiiv, mis identifitseerib end tantsuteatri kui stiili kaudu ning mille tuumiku moodustavad tantsukunstnikud Dmitri Harchenko ja Heili Lindepuu ja valguskunstnik Triin Hook.



«Zickiga on kõik – kasvasime lihtsalt lahku. Hakkasin uut pesa otsima. Selgus, et kõige lihtsam on ise pesa ehitada,» ütles Harchenko, kes kuulus aastaid tantsuteatrisse Zick ja tõi selle märgi all välja viis lavastust, sh «Undiini», «Krabati», «Piafi» ja «Hoffmann-Promenade’i».



Tallinna Tantsuteater kavatseb hakata esietendama kuni kolme tööd aastas ja peab silmas sedagi, et Tallinna linn võiks nende tegutsemist tähele panna – omanimeline tantsuteater ikkagi. Aga tähele võiks panna teisedki.



Näiteks kultuurkapital, kes «Vestlust Luigega» küll toetas, kuid mitte nii palju, et saaks rahuliku südamega üksnes lavastamisele keskenduda. «Majanduslikult saime juba põntsu, nüüd jääb üle loota, et päris vangi ei panda,» ütleb Harchenko.



Saame me selleks, et nii ei juhtuks, midagi ära teha? Jah. Tuleb hääletada jalgadega!



 «Vestlus Luigega» etendused on täna ja homme Kumu auditooriumis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles