Afganistani hõimuliidrid kogunevad arutama kokkulepet USA-ga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani hõimuliidrite suurkogule ehk loya jirgale oodatakse tänavu 3000 esindajat.
Afganistani hõimuliidrite suurkogule ehk loya jirgale oodatakse tänavu 3000 esindajat. Foto: SCANPIX

Tuhanded Afganistani hõimuvanemad kogunevad järgmisel kuul pealinna Kabuli, et otsustada, kas toetada lepet, mis lubaks väiksemal USA väekontingendil jääda riiki pärast 2014. aastat, teatasid ametiisikud täna.

Suurkogu ehk loya jirga korraldajad on öelnud, et novembri kolmandal nädalal toimuvale üritusele on oodatud ka islamistliku Talibani liikumise esindajad.

Kohtumisel arutatakse kahepoolset julgeolekulepet (BSA), mis on olnud mitme kuu vältel Afganistani ja USA intensiivsete läbirääkimiste objektiks.

President Hamid Karzai on öelnud, et vaid loya jirga saab otsustada Afganistani riikliku suveräänsuse üle. Kõneluste suurimaks vaidlusküsimuseks on riiki jäävate USA sõdurite immuniteet,

«Me ootame jirgal osalema umbes 3000 esindajat,» ütles korralduskomitee liige Sadeq Modabir. «See võib kesta neli kuni seitse päeva.»

«Kui Taliban teatab esindajate saatmisest, siis me tervitame seda,» lisas ta kooskõlas valitsuse poliitikaga, mis näeb ette kõnelusi islamistidega.

Läinud nädalal külastas Kabuli USA välisminister John Kerry. USA ametiisikute sõnul leppisid pooled kokku tekstis, mis esitatakse loya jirgale heakskiitmiseks. Leppe üksikasju ei ole avaldatud.

2011. aastal strateegilise partnerluse lepet arutanud loya jirga otsustas, et Afganistani julgeolekujõud peavad juhtima kõiki sõjalisi operatsioone, et Afganistani õhujõud peavad olema paremini välja õpetatud ning et USA väed ei tohiks Afganistanis immuniteeti saada.

Kui loya jirga uue teksti heaks kiidab, saab USA jätta Afganistani 5000-10 000 sõdurit, kes aitavad riigil toime tulla Al-Qaeda riismetega ja välja õpetada rahvuslikke relvajõude.

NATO sõjaväekontingent viib oma lahingüksused, kuhu kuulub 87 000 sõdurit, välja 2014. aasta detsembriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles