Paksas kavatseb uuesti Leedu presidendiks kandideerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas Foto: SCANPIX

Leedu erakonna Kord ja Õiglus juht ning Euroopa Parlamendi saadik Rolandas Paksas lubab pürgida presidendiks niipea, kui selleks avaneb võimalus.

«Ma olen loomult optimist. Kui sa millessegi usud ja pürgid selle poole, siis see saab teoks. Ma olen ikka öelnud, et püüan taas saada presidendiks, olgu see siis 2014. või 2019. aastal. Olen veendunud, et põhiseadus saab taastatud ning inimesed saavad hääletada selle poolt, keda nad tahavad presidendikohal näha,» vastas Paksas täna BNS-i küsimusele, kas ta hakkab presidendiks kandideerima, kui kaovad seda takistavad juriidilised tõkked.

Leedu parlament kiitis teisipäeval esimesel lugemisel heaks põhiseaduse paranduse, mis võib presidendiametist tagandatud Paksasele taas avada tee valimistel kandideerimisele.

Eelnõu lisab põhiseaduse 74. peatükki sätte, mille järgi «põhiseaduse või ametivande rikkumise tõttu ametist tagandatud või saadikumandaadi kaotanud isik võib sellele ametikohale asuda alles pärast põhiseadusega ette nähtud ametivande andmist, kui enam pole konstitutsioonilise seadusega ette nähtud piiranguid».

«Ma olen väga rõõmus ja tänan poliitikuid, kes tegid sellise otsuse. Ma näen selles suurt sammu demokraatia poole ja selle suunas, et iga Leedu kodanik võiks vabalt valida, kellele oma hääl anda. See näitab meie poliitikute küpsust,» ütles Paksas.

Paksas tagandati presidendikohalt 2004. aastal. Teda süüdistati ametivande ja põhiseaduse jämedas rikkumises, kuna andis erandkorras Leedu kodakondsuse enda suurrahastajale, Vene kodanikule Juri Borissovile.

Presidendivalimised toimuvad Leedus tuleva aasta mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles