Ossinovski: jutt vene valijate religioossetest tunnetest Savisaare vastu on jama

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kohalikel valimistel Narva parima tulemuse teinud sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski ütleb, et enamik venekeelseid valijaid ei oma Keskerakonna ega Edgar Savisaare vastu mingeid sügavaid tundeid ning partei kõrge toetuse taga on asjaolu, et paremerakonnad on löönud venekeelsetele valijatele käega.

Ossinovski juhtimisel parandas Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) Narvas märgatavalt oma positsiooni, saades varasema vähem kui viie asemel üle 35 protsendi häältest. Ossinovski sõnul suutis partei piisavalt hästi valijani viia oma sõnumi, et Narva linna juhtimine vajab muutust. «Kahjuks sedapuhku me volikogus enamust ei saanud, nii et päris võiduks ei saa seda nimetada, aga me tegime igal juhul tugeva edusammu olukorras, kus Keskerakond kasutas massiivselt administratiivressursse ja muid ebaausaid kampaaniavõtteid,» ütles ta.

Kui Narvas suutis partei endale võita osa seni Keskerakonnale läinud häältest, siis miks ei suudetud seda Tallinnas? Ossinovski sõnul ei saa Tallinna ja Narva olukorda aga võrrelda. «Narvas ei mänginud meid keegi kahvlisse, nagu siin tegid Reformierakond ja Keskerakond kahelt poolt,» lausus ta.

Ossinovski nentis, et sotsiaaldemokraatide Tallinna valimiskampaanias oli ebaõnnestumisi ja nii ei suudetud lõpuni välja pidada positsiooni, et partei esindab nii vene- kui eestikeelseid valijaid ning soovib ajada poliitikat, mis on kõigile vastuvõetav.

Kui räägitakse mingisugusest vene valijate fanaatilisusest või religioossetest tunnetest Savisaare vastu, siis see on totaalne jama. Enamik venekeelsetest inimestest ei oma mingeid sügavaid tundeid ei Keskerakonna ega Savisaare vastu.

«On keeruline olla see erakond, kes püüab kõnetada nii ühtesid kui teisi. See paratamatult toob rünnakud nii Keskerakonna poolt selles, et me oleme parempoolsete käpiknukud, kui ka parempoolsete erakondade süüdistused selles, et me oleme Keskerakonna käpiknukud. Seda, et me ajame tegelikult mõistlikku, kogu Eesti huvides olevat poliitikat, meie konkurendid märgata ei tahtnud,» rääkis Ossinovski.

Tema sõnul mängiti partei seega kahvlisse ning sotsiaaldemokraadid omakorda ei suutnud sellest välja tulla. Ühe probleemina nimetas ta ka vene päritolu kandidaatide vähesust Tallinna valimisnimekirjas.

Parempoolsed erakonnad olid Ossinovski sõnul samal ajal «oma liistude juures» ega püüdnudki venekeelseid valijaid kõnetada. «Nemad ei ole kahjuks viimased kuus aastat sisuliselt venekeelse valijaga suhelda tahtnud, välja arvatud kaks kuud enne valimisi, kui mingi valimisvoldik tõlgitakse vene keelde. See loomulikult ei ole see, mis valijat kõnetab,» ütles ta.

Ossinovski tõi esile, et näiteks Reformierakond ei pannud oma valimisnimekirja välja Ida-Virumaa üheski linnas. Tema hinnangul näitab see, et partei on kolmandikule eestimaalastest käega löönud, mis on tema sõnul ühtlasi üks põhjus, miks ka Tallinna valimistulemus oli kehv.

Et venekeelsete valijate hulgas edu saavutada, tuleb nendega Ossinovski sõnul järjepidevalt tegeleda. Seejuures ei tähenda see tema sõnul mitte poliitilise propaganda sissesöötmist, vaid seda, et inimestega räägitakse nende oma keeles nendest probleemidest, mis neile on olulised, näiteks nagu venekeelne haridus või kodakondsuspoliitika. «Siin sisuliselt ei ole toimunud mingisugust debatti ja selle põhjus on selles, et need erakonnad pole omanud mingit poliitilist valimishuvi selles valijagrupis. See on see, kust tegelikult peaks alustama,» lausus ta.

Ossinovski ütles, et jutt vene valijate fanaatilisusest või religioossetest tunnetest Edgar Savisaare vastu on «totaalne jama» ning tegelikult ei oma enamik venekeelseid inimesi Keskerakonna ega Savisaare vastu mingeid sügavaid tundeid.

Keskerakonna tegevusest rääkides ütles Ossinovski, et Tallinnas kujunes viimaste kampaanianädalate üheks põhiteemaks rahvusküsimus, mis venekeelseid valijaid mobiliseeris. «Olukorras, kus üleüldiselt venekeelsete elanike kindlustunde – nii sotsiaalse kui füüsilise – näitajad on Eesti venekeelsetel elanikel oluliselt madalamad kui eestlastel, kui üks erakond saab hirmutada oma valijaid sisuliselt sellega, et kui te meid ei vali, saadetakse teid maalt välja, siis see loomulikult neid mobiliseerib,» märkis ta.

Nii peaks mitte valimiskampaania käigus, vaid igapäevases poliitikas tegelema Ossinovski hinnangul sellega, et tagada sotsiaalne võrdsus eestlaste ja venelaste vahel, et seesugused poliitilised manipulatsioonid poleks võimalikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles