Eesti kalatööstus hakkab kalanahast õli tootma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Loim.
Peeter Loim. Foto: Peeter Langovits

Eesti kalatööstusettevõte Spratfil hakkab kalanahast Jaapani turule kalaõli tootma.

«Ööpäevas tekib tootmise käigus kõrvalproduktina 4-5 tonni kalanahka, mis täna on lihtsalt loodustreostav jääkprodukt,» ütles AS-i Spratfil juhatuse liige Peeter Loim BNS-ile. Tema sõnul võiks tänu Tallinna tehnikaülikooliga koostöös valmivale tehnoloogiale toota tonnist kalanahast 200-250 kilogrammi kalaõli.

Projekt on maailmas ainulaadne ja Loimi hinnangul võib kalatööstus selle ka patenteerida, kuigi lõpliku otsust selles osas veel pole.

Samuti võib tootmise käivitamisel ettevõte asuda kalanahka kokku ostma teiste tööstuste käest ja ka importima lähiriikidest, kus see samuti kõrvalprodukt on. Toodetav kalaõli on Spratfilil plaanis eksportida Jaapani turule.

Pilootprojekt peaks Spratfilil valmima juba käesoleval aastal ja selle käigus peaks lõpliku viimistluse saama tootmistehnoloogia. Loimi sõnul on läbi viidud laboratoorsed katsed olnud väga lootustandvad. Täismahus tootmine peaks käivituma järgmisel aastal peale pilootprojekti edukat lõpetamist ja uue tehase sisustamist.

Hetkel saadab Spratfil oma jääkproduktiks olevat kalanahka Leetu, kus sellest jahu tehakse, kuid jahu osas valitseb piiratud nõudlus ja seda tuleb kasutamiseks segada erinevate ainetega. Õli tootmisel tekkivat jääkprodukti plaanib kalatööstus samuti kasutada, tootes sellest inimestele mõeldud valgupreparaate.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) on kokku 340 000 eurot maksvat arendusprojekti toetanud 119 000 euroga.

AS Spratfil toodab erinevaid lõhetooteid ning kilu ja räime preserve. Enamus ettevõtte toodangust eksporditakse. Möödunud aastal teenis ettevõtte 24,2 miljoni eurose käibe juures 903 000 eurot kasumit. Spratfilis töötas mullu keskmiselt 184 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles