Moskva Pank võttis Krediidipanga üldkoosoleku üle

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Krediidipanga nõukogu esimees Andrus Kluge kutsus avalikkust appi, sest Moskva Panga esindaja oli kaaperdanud panga üldkoosoleku.

Kluge ütles E24-le, et Moskva Panga esindaja Artur Klaos otsustas häälteenamust kasutada ja määras aktsionäride üldkoosoleku juhatajaks endise pankrotihalduri Aivar Leismanni. Kluge sõnul ei luba vastselt määratud juhataja väikeaktsionäridel koosolekul osaleda ega tunnusta nende hääli.

«Moskva Pank kaaperdas Krediidipanga üldkoosoleku,» ütles Kluge.

Väikeaktsionäridele anti koosoleku alguses teada, et neil on vähem hääli kui aktsiaraamatus kirjas. Samas ei ole olemas haldusakte häältearvu vähendamiseks.

Kohalviibiva Postimehe ajakirjaniku sõnul on koosolekul pinged suured ja väikeaktsionärid vihased.

Moskva panga esindaja tutvustas tänase koosoleku alguses aktsionäridele paberit, kus oli toodud nende osalus pangas , aga vähendatud kujul. Väikeaktsionäride sõnul kirjutas Moskva pank endale juurde aktsiaid ja seega ka hääli. Nüüd tahavad nad elektroonilise hääletamise asemel hääletada füüsiliselt ja seda mitte lähtudes panga sisekorrast ja väärtpaberite keskregistris toodud häältearvu järgi.

Kluge teatas, et kutsub avalikkust appi ja kõik on oodatud jälgima Krediidipanga üldkoosolekul toimuvat.

Krediidipanga aktsionäride üldkoosoleku päevakorras oli kokku kolm punkti, esimene neist Andrus Kluge ja Ain Soidla  tagasikutsumine panga nõukogust. Järgmiseks kaks punkti puudutasid uute nõukogu liikmete määramise ja neile tasu mittemääramist.

Finantsinspektsiooni esindajad on ka kutsutud Krediidipanga aktsionäride üldkoosolekule, kuid Postimehe ajakirjaniku sõnul neid kohal ei ole.

Moskva Pank tegi ettepaneku arvestada 23 protsendi häälte asemel kolme vähemusaktsionäri häälte hulgaks vaid 10 protsenti miinus üks hääl, mille ka koosoleku juht rahuldas. Krediidipanga pressiesindaja Allan Soon ütles Postimehele, et olulise osaluse kohta saavad teha otsuse vaid finantsinspektsioon või kohus, aga selline otsus puudub.

Väikeaktsionärid olid koosolekul seisukohal, et selle läbiviimine ei ole seadusega kooskõlas. Tehti ka ettepanek koosoleku juhataja endise pankrotihalduri Aivar Leismanni väljavahetamiseks, kuid sellest ettepanekust libises juhataja üle.

Koosolekul võideldi tuliselt selle eest, et sõna saaksid kõik väikeaktsionärid ning ka notar. Seni kuni Moskva Panga esindaja advokaat Paul Keres ei olnud sõna sekka öelnud, seni koosoleku juhataja keeldus teistele sõna andmast.

Väikeaktsionäri esindaja vandeadvokaat Asko Pohla ütles Postimehele, et väikeaktsionärid soovisid Krediidipanga aktsionäride koosolekult läbi viia vastavalt seadusele. «Oluliseks teemaks sai see, kuidas määrata kindlaks aktsionäride ring ja häälte arv, seadus on selle sätestanud üheselt. Meie oleme positsioonil, et väärtpaberite keskregistris tehtud kanded aktsionäride kohta on ainukeseks võimalikuks aluseks häälte kindlaks määramisel.»

Eesti seadus ei võimalda koosoleku juhatajal ümber vaadata neid hääli mis on väärtpaberite keskregistris registreeritud, mille alusel on aktsionärid end registreerinud. Ainus viis häälte ära võtmiseks on kohtumäärus või finantsinspektsiooni haldusakt. «Neid oleme täna korduvalt küsinud ja neid ei ole esitatud.»

Pohla sõnul on häälte ümber arvutamisega rikutud kokku kolme väikeaktsionäri õigusi.

Ta kinnitas, et ebaseaduslikult ümber arvutatud hääli otsuste jõustamisel ei arvestata.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles