Esimesed patsiendid saavad peagi kunstsüdame

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioon.
Operatsioon. Foto: SCANPIX

Neljale surmaga lõppeva südamepuudulikkusega patsiendile siirdatakse peagi Carmat’ süda, mille inimkatseteks anti luba 23. septembril Prantsusmaal ja seda pärast mitmeid edasilükkamisi.

Enam kui kolmkümmend aastat pärast seda, kui arstidel õnnestus ajutise kunstsüdame siirdamine, kasutatakse selliseid seadmeid ikka veel peamiselt hädaabinõuna patsientide elushoidmiseks kuni elundi siirdamiseni, vahendab Med24 portaali Businessweek. 

Pärissüdamega sarnaneval 900-grammisel seadmel on kaks vatsakest, mis on eraldatud vasikalt pärineva steriilse ja keemiliselt töödeldud koega – see aitab suunata eemale trombe, mis on südameproteeside puhul tavaline probleem. Kaks motoriseeritud pumpa painutavad membraane, suunates verd vatsakestest arteritesse. Seadme tööd reguleerivad sisseehitatud andurid ja muu elektroonika, mis töötab välispidiste kaasaskantavate liitiumioonakude jõul. 

Carmat’ sõnul peaks kunstsüda pidama vastu vähemalt viis aastat või umbes 230 miljonit südamelööki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles