Ahtme tuhaväljale istutatud kõreliiliad osutusid keelatuks ja tuli üles kaevata

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi kõreliiliad istutati eraldi peenrasse, mis oli kavas kevadel aiaga piirata, hindasid keskkonnainimesed selle võõrliigi loodusesse levimise ohu ikkagi liiga suureks ja lilled tuli tuhaväljalt ära viia.
Kuigi kõreliiliad istutati eraldi peenrasse, mis oli kavas kevadel aiaga piirata, hindasid keskkonnainimesed selle võõrliigi loodusesse levimise ohu ikkagi liiga suureks ja lilled tuli tuhaväljalt ära viia. Foto: Erik Kalda/Põhjarannik

Keskkonnainspektsioon leidis, et Ahtme tuhaväljale istutatud kõreliiliad võivad võõrliigina kontrollimatult levima hakata ning käskis taimed välja juurida. 

Kui VKG septembri keskel Ahtme soojuselektrijaama põlevkivituha ladestuspaiga sulgemisele pidulikult punkti pani, istutati seda tähistava kivi ümber tosin Hollandist pärit kõreliiliat, kirjutab Põhjarannik. Igaks juhuks küsiti enne keskkonnaministeeriumist nõu, kas kõreliiliaid ikka tohib sellisesse kohta istutada.

«Vastasin neile, et kuna tahetakse taastada ala looduslikku ilmet, ei tohiks seal kasutada võõrliike, vaid võiks istutada meie oma loodusele omaseid taimi,» rääkis ministeeriumi looduskaitseosakonna peaspetsialist Merike Linnamägi.

«Hilisemast telefonivestlusest jäi mulle mulje, et neid taimi on kavas istutada tuhavälja alale laiali, seepärast teavitasin keskkonnainspektsiooni ja palusin neil kohapeal olukord üle vaadata.»

Kuigi taimed olid istutatud peenrasse, hindasid kohal käinud keskkonnainspektorid nende levikuvõimalused kohalikku loodust ohustavaks ning käskisid taimed üles võtta. Looduskaitseseadus ütleb, et välismaalt pärit isendite loodusesse laskmine on lubatud vaid teaduslikult põhjendatud taasasustamiseks ja keskkonnaameti loal.

«Muidugi me teadsime, et tegemist on võõrliigiga ja sellepärast istutasimegi need taimed peenrasse ja tahtsime aiaga piirata. Aga me ei ole ju spetsialistid ja kui öeldi, et taimed tuleb sealt ära viia, ei hakanud me vaidlema. Kahju, et nii läks, aga pole midagi parata,» rääkis VKG ühiskondliku vastutuse juht Julia Piilmann.

Tuhaväljalt ära toodud kõreliiliad istutati pottidesse ja kevadeni hoitakse neid nüüd ettevõtte kontoris. Kevadel istutatakse lilled tõenäoliselt kuhugi oma territooriumile.

Täispikkuses artiklit loe Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles