Torm jätab paljudes kohtades koolitunnid ära

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaal said päästjad väljakutse Paide koolimajja, kust torm oli viinud katuse.
Järvamaal said päästjad väljakutse Paide koolimajja, kust torm oli viinud katuse. Foto: Lääne päästekeskus

Kuna torm võttis paljudelt Viljandi-, Valga- ja Järvamaa maakonna koolimajadelt voolu ning muutis kohati ka teed murdunud puude tõttu pea läbimatuks, ei toimu mitmeski koolis täna õppetööd või on koolipäev lühendatud.

Ajalehele Valgamaalane ands Tõlliste vallavanem Madis Gross teada, et elektri puudumise tõttu ei ole võimalik õppetööd läbi viia Tsirguliina keskkoolis. Samuti ei ole koolipäeva täna Karula ega Palupera valla õpilastel.

On aga neidki koole, kus kitsikusest hoolimata vapralt tunde läbi viiakse. Näiteks ütles Taheva vallavanem Monika Rogenbaum, et Hargla kool on hetkel veevarustuseta. Elekter on aga majas olemas. Kuigi lapsi on ehk tavapärasest veidi vähem kohale tulnud, koolitöö toimub, rõhutas vallajuht.

Türi vallas Oisus jäi elektrita Retla koolimaja. Kooli direktor Jaanus Roosileht ütles Järva Teatajale, et vool läks ära öösel. «Tunnid siiski toimuvad, ent teeme lühema päeva ja pärast neljandat tundi võivad lapsed koju minna,» ütles Roosileht. Kuna elektrikatkestusest tingituna oli häiritud ka kooli söökla töö, ei saanud kokad lastele pakkuda sooja toitu, küll aga said õpilased suurema nälja peletamiseks süüa võileibu.

Väätsa lasteaial kangutas tuul lahti kümmekond aastat vana madala plekist viilkatuse. Lasteaia direktor Aira Schumann ütles, et kahjustada on saanud umbes veerand katusest ning selle all olev rühmaruum, kuhu paduvihm sisse sajab. Lapsi siiski koju ei saadetud, vaid nad on alumise korruse rühmaruumis. Ka nende toitlustamine ja õppetegevus jätkub tavapärasel moel. «Osa vanemaid ei toonudki tormi tõttu lapsi lasteaeda,» märkis Schumann.

Roosna-Alliku põhikooli direktor Daina Pärt lausus Järva Teatajale, et kuna koolimajast läks elekter ära öösel umbes kell pool kolm ja hommikul polnud seda ikka veel ning lootus oli see tagasi saada kõige varem keskpäevaks, siis võeti vastu otsus, et täna õppetööd koolis ei toimu. Need õpilased, kes kooli ikkagi hommikul tulid (38 last 70st õpilasest), said koolis olla umbes pool tundi ja nad saadeti koju. Pärt selgitas, et kui elektrit majas pole, siis see tähendab, et pole ka vett.

Kabala kool-lasteaed sekretär Margit Sillaots ütles Järva Teatajale, et kuna terve küla on elektrita, siis helistasid õpetajad juba hommikul vara lapsevanematele ja palusid neil lapsi täna kooli ja lasteaeda mitte tuua. 42 lapsest tulid kooli ainult kaks lasteaia mudilast, kelle ema pidi tööle minema ja lapsi polnud kellegi valvata jätta. Sillaots ütles, et lisaks elektrile pole koolis ka vett.

Samuti viisid Karksi valla lapsi igapäevaselt kooli sõidutavad bussijuhid lastele täna bussipeatustesse teate, et koolipäev jääb ära, kirjutas Sakala. Karksi vallajuhi Arvo Malingu sõnul otsustati kool ära jätta, sest kogu vallas pole elektrit. Vallavanema sõnul ei saa kool elektrita töötada, sest võimalik pole tööle panna sööklat ja ventilatsiooni ning klassiruumides on pime. «Lasteaia ja hooldekodu saime generaatorite abil tööle,» lisas ta.

Tartus sai tormi tõttu kahjustada kunstigümnaasiumi katus, kutsehariduskeskus kaotas aga suure akna. Koridorides puhub küll tuul, kuid õppetööd see ei sega, ütles keskuse turundusjuht Kaire Mets Tartu Postimehele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles