Öine alkoholimüük jätkub seaduse kiuste

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholimüük Eestis.
Alkoholimüük Eestis. Foto: Raigo Pajula.

Seaduse järgi on alkoholi kaasamüümine pärast kella kümmet õhtul keelatud, kuid ametnikud tuvastasid, et vähemalt kahes Tartu ettevõttes see seadus ei maksa.


Ametnikud tegid reidi nädala eest reede hilisõhtul otsaga uude päeva Võru tänava pitsapoodi, kust ametnik sai kaasa kinnise pudeli veini, ja Favora tanklasse Ringteel, kus keelust hoolimata õnnestus soetada kinnine pudel siidrit.



Ettevõtluse osakonna peaspetsialist Evelina Geryak ütles, et pitsapoes oli ka väiksemaid rikkumisi seoses puuduliku saatedokumentatsiooniga. Kõige suurem eksimus oli aga müügikeelu vastu ja see on karistatav kuni 50 000 krooniga.



Geryaki sõnul selgub karistuse suurus väärteomenetluse käigus, aga seda teeb menetlusteenistus.



Pole olnud


Menetlusteenistuse juht Margus Oks ütles, et väärteomenetluse käigus selgub, kas karistada saab müüja, ettevõte või mõlemad. Eelmisel korral, kui pitsapood keelust hoolimata alkoholi kaasa müüs, määrati Oksa mäletamist mööda 20 000 krooni suurune trahv.



Pitsapoodi pidava äriühingu juhatuse liige Valentin Paal eitab eksimist alkoholi öise kaasamüügi keelu vastu.



«Ametnikud ostsid siin kohapeal tarbimiseks, ju nad siis salaja võtsid kaasa,» seletas Paal. «Aktist on ilusti näha, et kaasamüümist just nagu ei toimunud, fikseeritud seda ei ole. Meil ei toimu ka kaasamüüki, meil on suurelt isegi kirjas. Seadus on niisugune, me ei müü kaasa ja kõik.»



«Suured firmad võib-olla saavad endale niisugust asja lubada, et uksel seisab inimene, kes kontrollib ostjad läbi ja kui on alkohol, siis lihtsalt välja ei lase,» rääkis Paal. «Meil on väike firma, meil ei ole selleks kuskilt raha võtta.»



Pudel peab olema avatud


Tartu ettevõtluse osakonna juhataja Malle Blumenau ütles, et toitlustusettevõtetel ei ole  piirangut, millal nad alkoholi müüa tohivad, aga seda pole kohapeal tarvitamiseks müüdavale alkoholile. Seaduses on selgelt kirjas, et kaasa müüa õhtul pärast kümmet ei või.



Kõige lihtsamalt taandub küsimus sellele, kas alkohol müüakse kinnises pakendis või avatult. «Toitlustusettevõte peab serveerima. Kui klient on lauas, siis keerab korgi maha. Mingil juhul ei tohi üle anda suletud pudelit,» selgitas Blu-menau. «Samas ei ole kusagil öeldud, et klient ei tohi kinni makstud pudelit kaasa võtta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles