Uuring: üle poole psoriaasihaigetest on pidanud haiguse tõttu ametist loobuma

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA Tartu Ülikooli kliinikumi nahakliiniku dotsent uurimas psoriaasiga patsienti
SA Tartu Ülikooli kliinikumi nahakliiniku dotsent uurimas psoriaasiga patsienti Foto: Lauri Kulpsoo

Täna Rahvusvahelist Psoriaasipäeva tähistaval seminaril esitletud uuringust selgub, et psoriaas seab haigetele igapäevaelus olulisi takistusi ja piiranguid, mille põhjuseks on ennekõike kaaslaste ja kolleegide väärarusaam, et psoriaas on nakkav.

Juba kolmandat aastat järjest viis Eesti Psoriaasiliit läbi haigete elustiiliuuringu. Sel aastal keskenduti haigete võimalustele osaleda  tööelus, omandada haridust ja hakkama saada igapäevategevustes.

Uuringu andmetel on 65 protsenti pidanud loobuma psoriaasi tõttu oma ametist ning 54 protsenti pole haiguse tõttu saanud ametikõrgendust. Ligi kolm neljandikku ehk 74 protsenti on haiguse tõttu pidanud tundma teiste halvustavat suhtumist neisse.

Psoriaas ehk soomussammaspool on krooniline mittenakkav põletikuline nahahaigus, mille puhul tekivad nahale punetavad valkjate kettudega kaetud sõlmekesed. Eestis põeb seda haigust umbes 42-43 000 inimest.

Kuna inimeste teadlikkus sellest haigusest on Eestis väga madal, satuvad psoriaasihaiged tihti piinlikkusse olukorda. On tavapärane, et haige saadetakse tagasi juuksurist või palutakse lahkuda spordiklubist. Psoriaas ei ole teistele ohtlik ega nakkav haigus.

Psoriaas mõjutab haigete elukvaliteeti väga olulisel määral, põhjustades patsiendile suurt emotsionaalset ja psüühilist pinget. Väga paljud arvavad ekslikult, et psoriaas on nakkav ning võib neid kahjustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles