Veevärk käivitas biogaasijaama

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu veevärgi projektijuht Martin Zimmer näitab 27 meetri kõrguse metaanitanki otsas, kust jookseb muda sisse ja kust liigub tulevikus biogaas.
Tartu veevärgi projektijuht Martin Zimmer näitab 27 meetri kõrguse metaanitanki otsas, kust jookseb muda sisse ja kust liigub tulevikus biogaas. Foto: Kristjan Teedema

Tartu veevärk alustas kolmapäeval kahekümne seitsme meetri kõrguse metaanitanki täitmist reoveemudaga ning loodab juba kuu aja pärast jõuda esimese koguse biogaasi proovipõletamiseni.

Tartu veevärgi projektijuhi Martin Zimmeri sõnul alustati 4600-kuupmeetrise raudbetoonist hiigeltünni täitmist veega juba 1. oktoobril. «Tehnoloogiliselt on olukord selline, et umbes kolmveerandi ulatuses oli see juba vett täis ning nüüd hakkasime lisama muda,» selgitas ta. Eilseks oli veetase tõusnud 16 meetrini, vajalik töötase on aga umbes 20 meetrit.

Metaanitanki täitmine ja ülessoojenemine ei tohi Zim­meri sõnul käia liiga kiiresti. «Iga päev lisame 200–240 kuupmeetrit muda ja tõstame temperatuuri ühe kraadi võrra,» lausus Zimmer. Ta lisas, et  praegu on vesi umbes 17 kraadi, tööolukorras peab see olema 37 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles