Sotsiaalministeerium: õdede liit eksitab avalikkust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla
Haigla Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel ei pea paika õdede liidu eilne väide nagu kavatseks riik vähendada õde tööaega ühe patsiendi kohta, sest mingeid otsuseid seni langetatud pole.

«Praegu pole mingeid otsuseid langetatud ning on väga eksitav väita, et riik jätab haigete jaoks vähem aega,» teatas sotsiaalministeerium. Ministeeriumi teatel ei ole senistes nõuetes hooldusravi osutajatele täpsustatud mitu õde ja hooldajat peab hooldushaiglas töötama. «Usaldatud on teenuseosutajat ning jäetud see haiglasisese töökorralduse küsimuseks,» seisab ministeeriumi arvamuses.

 Lähtuvalt paaril viimasel aastal ilmnenud kvaliteediprobleemidest hooldusravis, on ministeerium koostöös Eesti Õdede Liidu ja Hooldusravi Osutajate Ühendusega ettevalmistatud õendushaigla (nii nimetatakse hooldushaiglat alates 01.01.2014) uued nõuded, et tagada ühetaoline miinimum personali osas. «Ettepaneku kehtestada nõudeks üks õde ja kaks hooldajat 20 patsiendi kohta on teinud eelnimetatud partnerid ise ning statistika näitab, et just nii palju õdesid täna hooldushaiglates ka töötab,» toonitab ministeerium.

Haigekassa juhi Tanel Rossi sõnul arutab haigekassa nõukogu homsel koosolekul tervishoiuteenuste loetellu 2014. a. tehtavaid täiendusi. «Teenuste hindade ettepanekute tegemisel lähtub Eesti Haigekassa juhatus õigusaktidest, antud konkreetsel juhul sotsiaalministri määruse eelnõust,» sõnas Ross.

Praeguse seisuga kasvab Rossi sõnul õendusabi voodipäeva hind järgmisel aastal üle seitsme protsendi. «Õendusabisse suunatav rahaliste vahendite hulk kasvab 2014. aastal kokku ligi 11%, tasemeni üle 23 miljoni euro,» teatas Ross.

Lõplikud suurused selguvad pärast haigekassa nõukogu vastavaid otsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles