Kalm: üht kuldvõtmekest doktorantide probleemi lahendamiseks pole

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Ligi pooled Eestis õppivatest doktorantidest ei jõua doktoritöö kaitsmiseni ja katkestavad oma õpingud, sest peavad majanduslikult toime tulemiseks õpingute kõrvalt töötama, Tartu ülikooli rektori Volli Kalmu sõnul ei ole probleemile ühtset lahendust.

Eesti maaülikooli veterinaar- ja loomakasvatusinstuudi doktorant Kadri Kääramees on õpingutes pidanud korduvalt pause ja on doktorantuuri viimasele aastale seitsme aastaga, sest töötab õpingute kõrvalt täiskohaga loomakliinikus hambaarstina, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Riigi poolt makstavat 384 eurost toetust said enne 2012. aastat ainult riikliku koolitustellimuse alusel moodustatud kohal õppijad, kuid tänaseks päevaks kõik sisseastujad ning seda, et hoolimata toetuse olemasolust on see väike ja sellega on üsna keeruline ära elada, mõistab ka Tartu ülikooli rektor Volli Kalm.

Kalm märkis, et viimased kuus aastat ei ole doktorandistipendium tõusnud ning kõik teavad, mis on juhtunud palkade või hindadega või ükskõik millega, mis moodustab tausta, milles doktorant eluga hakkama peab saama.

«Meil ei ole üht kuldvõtmekest, mis kogu probleemi ära lahendaks,» selgitas Kalm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles