NATO ühendväejuhatuse ülem arutas kiirvisiidil liitlaste sõjalist tegevust Eestis

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaitseväe peastaap / www.mil.ee

Täna ennelõunal tegi Eestisse kiirvisiidi NATO Brunssumi ühendväejuhatuse ülem kindral Hans-Lothar Domröse.
 

Ämari lennubaasis aset leidnud kohtumisel arutas ühendväejuhatuse ülem kaitseväe juhataja kindralmajor Terrasega suurõppuse Steadfast Jazz raames NATO vägede vasturünnakut ja sõjalist tegevust Eesti pinnal, samuti liitlasvägede Eestisse saabumise detaile ja üksuste paiknemist.

NATO Brunssumi ühendväejuhatuse ülem on ühtlasi suurõppuse Steadfast Jazz juht. Pärast Eesti-visiiti suundus kindral Domröse tagasi Lätti, kus asub õppuse juhtstaap.

Õppuse Steadfast Jazz eesmärgiks on testida NATO reageerimisjõudude valmisolekut astuda vajadusel välja liikmesriikide kaitseks. Kui NATO reageerimisjõud 2014. aastal aktiveeritakse, saab kindral Domrösest NATO reageerimisjõudude väekontingendi ülem, mis vastutab sõjalise sekkumise eest.

NATO reageerimisjõud (NATO Response Force, NRF) on kõrge valmisolekuga maa-, mere- ja õhuväe ning eriüksusi koondav ligi kolmeteistkümnest tuhandest kaitseväelasest koosnev väekontingent. Põhja-Atlandi Nõukogu võib rakendada reageerimisjõude sõjaliste ülesannete täitmisel üle terve maailma.

Pärast ISAF operatsiooni lõppu Afganistanis 2014. aastal saab NATO reageerimisjõududest osa nn. ühendatud jõu initsatiivist (Connected Forces Initiative), mille eesmärk on tagada, et liikmesriikide üksused oleksid võimelised läbi viima ühiseid operatsioone ka olukorras, kus koos sõjalisel operatsioonil enam ei osaleta.

NATO reageerimisjõude võidakse kasutada liikmesriikide territoriaalse terviklikkuse säilitamiseks, sõjalisteks-, rahutagamise-, humanitaar- ning embargooperatsioonideks aga ka osana suuremast sõjalisest jõust.

Hollandis Brunssumis asuv väejuhatus on üks kahest NATO operatiivtasandi juhtimisorganist, mille peamine ülesanne on Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF tegevuse pikaajaline planeerimine, samuti vastutab Brunssumi vaejuhatus 2014. aastal algava NATO missiooni Resolute Support ettevalmistamise eest.

NATO Brunssumis väejuhatus ja Napoli väejuhatus vastutavad reageerimisjõudude valmisoleku eest rotatsiooni korras aastase perioodi kaupa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles