Baltimaade parima sommeljee tiitel läks Lätti, teise koha saavutas Kristjan Markii Eestist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2. novembril hilisõhtul tunnistati kaheksandat korda toimunud Vana Tallinn Grand Prix’l Baltimaade parimaks sommeljeeks lätlane Ronalds Pētersons.

Kahepäevase võistluse tulemusel saavutas teise koha Kristjan Markii Eestist, kolmandaks tuli Kaspars Reitups Lätist.

«Baltimaade parima sommeljee tiitlit pean enda jaoks suureks auks, eriti arvestades pingelist võistlust tänavusel konkursil ja finalistide kõrget taset. Pean ütlema, et ette valmistuda tuli palju pingelisemalt kui kõigi teiste võistluste puhul, kus aastate jooksul osalenud olen, ja ma olen siiralt tänulik oma Läti meeskonna kaaslastele, restoranile «Vincents» ja võistluse peasponsorile Livikole nende suure toetuse eest,» ütles Vana Tallinn Grand Prix 2013 võitja Ronalds Pētersons.

«Vana Tallinn Grand Prix loodi, et tunnustada ja innustada Baltimaade sommeljeesid, pakkuda neile võimalust end rahvusvahelises konkurentsis proovile panna ja kolleegidelt õppida. Nii nagu on muutunud legendiks Vana Tallinn, mida valmis hiljuti saja miljones pudel, on muutunud tugevaks traditsiooniks ja oodatuks sündmuseks ka Vana Tallinn Grand Prix, mis pakub huvi nii sommeljeedele, kuid ka laiemale veinihuviliste ringile,» ütles AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Baltimaade parim sommeljee, Ronalds Pētersons, sai peaauhinnaks vabalt valitava sihtkohaga veinireisi, teise koha saavutanud Kristjan Markiile kingiti degusteerumisklaasidega sommeljeekohver ja kolmandaks tulnud Kaspars Reitups´ile anti üle hinnaline dekanter.

Baltimaade parima sommeljee tiitlile konkureerisid kolm paremat sommeljeed igast Balti riigist. Võistlejate oskusi hindas rahvusvaheline žürii, mille esimees tänavu oli sommeljeede koolitaja ja 2009. aasta Vana Tallinn Grand Prix võitja Sören Polonius Rootsist.

Eestist pürgisid Baltimaade parima sommeljee tiitlile eelmisel aastal Vana Tallinn Grand Prix’l kolmandaks tulnud Kristjan Markii, kes on Eesti Sommeljeede Erakooli lektor, Liviko HoReCa müügiesindaja Karel Veski ja restorani Chez Dominique sommeljee Kristina Ratso.

Lätist võistlesid Vana Tallinn Grand Prix’l Kaspars Reitups (sommeljee restoranis Burkans), Artūrs Ambainis (restoranist Vincents) ja Ronalds Pētersons (sommeljee veinipoes Noble Wine).

Leedust konkureerisid Baltimaade parima sommeljee tiitlile eelmisel aastal teise koha saavutanud Narimantas Miežys (restorani ja baari sommeljee ning ülevaataja hotellis Kempinski Hotel Cathedral Square), Arminas Darasevičius (sommeljee restoranis Time) ja Albertas Koncijalovas (veini ja kangete alkoholide konsultant Leedu Livikos). Lisaks osalesid sel aastal kolm võistlejat Venemaalt ja Taanist.

Kahepäevasel Vana Tallinn Grand Prix’l näitasid võistlejad nii oma teoreetilisi teadmisi kui ka praktilisi oskusi.

Esimesel päeval, 1. novembril selgusid finalistid, milleks tuli võistlejatel vastata kirjalikele küsimustele ja sooritada praktilisi ülesandeid.

Teisel päeval, 2. novembril toimunud finaali pääses eelvooru neli paremat võistlejat. Finalistidele esitati järgmised ülesanded: dessertveinide veinikaardi parandamine, vahuveini serveerimine, veini dekanteerimine ja serveerimine, eine kõrvale sobivate veinide soovitamine ning veinide ja kange alkoholi pimedegustatsioon.

Baltimaade parima sommeljee valimine sai oma nime Liviko Vana Tallinna likööri järgi. Liviko korraldab Vana Tallinn Grand Prix’d koostöös Eesti, Läti ja Leedu Sommeljeede Assotsiatsioonidega.

Eelmisel aastal tunnistati Baltimaade parimaks sommeljeeks lätlane Jānis Kaļķis, teise koha saavutas leedukas Narimantas Miežys ning kolmandaks tuli eestlane Kristjan Markii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles