New York sai üle 20 aasta taas demokraadist linnapea

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja New Yorgi linnapeaks valitud  Bill de Blasio (keskel) perekonnaga.
Äsja New Yorgi linnapeaks valitud Bill de Blasio (keskel) perekonnaga. Foto: SCANPIX

New Yorgi elanikud valisid ootuspäraselt uueks linnapeaks demokraadi Bill de Blasio, teatas USA meedia.


«Tänan sind, New York,» kirjutati de Blasio valmisküljel juba pea kohe pärast valimisjaoskondade sulgemist.

New Yorgi elanikud valisid miljardär Michael Bloombergi asemele oodatult uue linnapea, küsitlused ennustasid demokraat de Blasiole mäekõrgust võitu. 52-aastane advokaat ja tema mustanahaline, varem lesbiline abikaasa lubavad pärast Bloombergi rekordilist kolme ametiaega tuua linnajuhtimisse uue stiili.

De Blasio edukas kampaania on jätnud vabariiklasest rivaali Joe Lhota kaugele maha, suunates traditsiooniliselt demokraate toetavas linnas peatähelepanu majanduslikult haavatavale keskklassile. NBC-Wall Street Journali viimase valimiseelse küsitluse kohaselt edestas De Blasio Lhotat rekordilise 41 protsendiga.

De Blasio käis eile koos abikaasa Chirlane´i ning laste Chiara ja Dantega valimas oma kodukandis Brooklyni linnaosas.

Kuigi 8,3 miljoni elanikuga New Yorgis on demokraatide toetajad ülekaalukas enamuses, võitis demokraatide kandidaat meerivalimised viimati 1989. aastal, kui linnapeaks sai David Dinkins.
New Yorgi 109. linnapeaks saades on de Blasio lubanud tõsta makse, tagamaks üldist lasteaiaharidust ja koolide pikapäevarühmi ning ehitada 200 000 uut mõõduka hinnaga eluaset.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles