Keskerakonna kampaanias osalenud kunstnik kasutab linna korterit üüri maksmata

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Lall.
Neeme Lall. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna valimiskampaanias kaasa löönud kunstnik Neeme Lall on vanalinnas aastaid üüri maksmata linnale kuuluvat korterit kasutanud, kuid nüüd ähvardab teda kohtutee.

Lalli kasutuses on kaks Laial tänaval asuvat korterit. Ta üürib alates 2003. aastast linnalt umbes saja ruutmeetri suurust stuudiot ning maksab selle eest iga kuu 600 eurot. Lisaks on kunstnik aga ebaseaduslikult hõivanud ka stuudio kõrval asuva korteri suurusega 126 ruutmeetrit, kus ta hoiab oma maale, kunstitarbeid ja muid isiklikke asju ning mille üürileping lõppes juba 2008. aastal.

Senine kesklinna linnaosa vanem Mihhail Korb kinnitas, et Lall võlgneb teise korteri eest linnale maksmata arvete näol ligi 5000 eurot. «Ta ei kasuta seda ruumi tasuta, talle esitatakse ruumi kasutamise arveid,» rõhutas poliitik.

Korb: ta on ikkagi kunstnik

«Ainuke võimalus seda ruumi vabastada on kohtu teel – linnaosavalitsus ei saa minna inimest välja tõstma. Ja kohtusse ta lähiajal kaevatakse,» kinnitas Korb. Tema sõnul on Lallile aastate jooksul pidevalt meelde tuletatud, et tal pole korteri kasutamiseks õigust ja palutud tal lahkuda, kuid kunstnik eirab seda.

«See on komplitseeritud probleem ja me lootsime, et selle saab lahendada sõbralikult. Ta on ikkagi linnaosa rentnik ja selle ruumi eest, mis on talle lepinguga üle antud, maksab ta ilusti,» põhjendas Korb linna kannatlikkust Lalliga.

«Ja teiseks – ta ei pea seal restorani ega baari, ta on ikkagi kunstnik. Linnale kahju ei tekkinud, see raha nõutakse talt nagunii varem või hiljem välja ja see saadakse,» rääkis Korb.

«Kui see oleks äriruum, siis me oleksime juba ammu leidnud võimaluse, kuidas see talle rendile anda. Aga kuna see on eluruum, võime me seda anda ainult inimestele, kes on eluruumi järjekorras. Tema ei ole, seepärast ei saa me seda ruumi talle kuidagi rendile anda,» kirjeldas Korb. Ta lisas, et linnale kuuluvatesse kesklinna korteritesse üürnikke ei panda ja praegu Lalli hõivatud elamispinna plaanib linn maha müüa.

Keskerakonda ei kuulu

Kunstnik ise ütleb, et korter, kus ta oma asju hoiab, oli varem nii õnnetus seisus, et sel polnud ustki ees. «Need on elukõlbmatud pinnad, kus on tegelikult ainult seinad ja põrandad, kus viimati Eesti NSV ajal olid mingid ametiasutused sees olnud. Ja selle pinna peal, kus mul pole lepingut, on kunstnikul aastate jooksul ladustunud erinevat stuff’i,» kirjeldas Lall.

Ta selgitas Postimehele, et pole Keskerakonna liige ega tee parteile ka raha eest kunstnikutööd, vaid arvab, et tegu on lihtsalt ainsa erakonnaga Eestis, kes töötab selle nimel, et eesti ja vene kogukond siin koos eksisteerida saaksid. Mehe sõnul on see talle oluline teema, kuna ta ema on Venemaalt pärit. Kunstnik osales aktiivselt Keskerakonna seekordses valimiskampaanias, samuti on ta aastaid üles astunud partei meeleavaldustel.

Lall rõhutas, et on oma esimese korteri eest 11 aastat korralikult üüri tasunud ja maksab ka kõrvalruumi eest tekkinud võlgnevuse kindlasti ära, tehes seda jõudumööda juba praegu. «Ma maksan nende asustamata ruumide eest väikestes osades ja vastavalt oma võimalustele kustutan seda 5200-eurost võlga,» ütles ta.

Kui tema väljatõstmiseks läheb, kavatseb Lall linnapea Edgar Savisaarelt abi otsida. «Jah, ma lähen tema jutule, sest ma tean ühte asja – see inimene on piisavalt karismaatiline ja teiseks on ühel linnal lõppude lõpuks õigus otsustada ja tuleb hakata kodutööd tegema ning mõtlema, kuidas teha nii, et asi oleks nii-öelda JOKK – tuleb hakata tegema mingisuguseid projekte, särke ja värke,» rääkis Lall.

Selle üle, mis ta oma asjadega teeb, kui linn ta välja peaks tõstma, kunstnik veel pead ei murra. «Ma ei mõtle niisuguseid asju ette, sest sel juhul ma ei oleks kunstnik, vaid oleksin mingisugune muu olevus. Ma lasen asjadel minna, vaatame, kuidas kulgeb,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles