Venemaa peatab kontrolli tulemusel kahe Eesti ettevõtte ekspordi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalad.
Kalad. Foto: Pärnu Postimees/Scanpix

Möödunud kuul käisid Eesti piima- ja kalatööstustes kontrollkäigul Venemaa veterinaar- ja toiduohutuse eest vastutavad ametnikud ning nüüd on saabunud esimene otsus: kahe ettevõtte eksport Venemaale on ajutiselt peatatud.

Eesti veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel rääkis ERRi raadiouudistele, et esmaspäevast peatatakse ajutiselt eksport tolliliitu kahest kalaettevõttest, kellest üks põhiliselt käitles kolmandatest või teistest liikmesriikidest pärit punast kala ja teine ettevõte krevette, vahendas ERRi uudisteportaal.

«Vene inspektorite tähelepanekute põhjal oli raskusi toorme ja lõpptoote jälgitavusega ja nende arvamus oli selline, et mõnel puhul võidi Venemaale eksportida toodet, mille aluseks olev toore võeti sellistest ettevõtetest, kes ei olnud Venemaa poolt tunnustatud ettevõtete nimekirjas või kellele olid ajutised piirangud,» selgitas Pärtel.

Peadirektori sõnul on samast otsustusest näha, et ka varutava toorme laboratoorsed uuringud on mõne näitaja osas erinevad tolliliidu nõuetest ehk lihtsalt mõni uuring on puudu.

Need kaks ettevõtet, mille toodangu eksport Venemaale on esmaspäevast ajutiselt peatatud, on osaühing Saare Fishexport ja aktsiaselts Geirom.

BNS kirjutab, et Saare Fishexport eksportis mullu majandusaasta aruande andmetel Venemaale 146 226 euro eest kaupu ja Tolliliitu kuuluvasse Valgevenesse 1,68 miljoni euro eest, müük Ukrainas oli 810 000 eurot. Ühtekokku moodustas idasuunaline kauplemine enamuse ettevõtte 4,3-miljonilisest käibest.

ASi Geirom 1,55-miljonilisest käibest moodustas müük Venemaale 955 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles