Kuueaastaste koolipanek kõigutab Poola valitsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola algkoolilapsed.
Poola algkoolilapsed. Foto: SCANPIX

Peaminister Donald Tuski juhtimisel Poolat valitsev paremkoalitsioon tahab langetada 2015. aastast kooliminekuiga kuuele aastale, kuid opositsiooniparteid nõuavad selle küsimuse referendumile panemist.


Poola valitsus on kooliminekuiga langetada üritanud juba 2009. aastast, kuid lapsevanemate ühingute vastupanu tõttu pole see õnnestunud. Sestap lähevad osades selle riigi koolides esimesse klassi kuue-, teistes aga seitsmeaastased.

Valitseval Kodanike Platvormi ja Poola Talurahvaerakonna koalitsioonil on parlamendis 232 kohta. Opositsioonil 228. Sestap tahab valitsus hääletuse ajal saalis näha eranditult kõiki oma saadikuid.

Olukorra muudab veelgi riskantsemaks asjaolu, et kaks valitsusparteisse kuuluvat saadikut – Eugeniusz Kłopotek ja Andrzej Dąbrowski on ähvardanud hääletada samamoodi nagu rahvahääletust nõudev opositsioon. Nagu Kłopotek deklareeris, tahab ta täna hääletada nii, et võiks ka homme hommikul endale peeglist otsa vaadata.

Samas võib valitsus saada tuge opositsioonist. Sõltumatu vasakliberaalne parlamendi asespiiker Wanda Nowicka on viidanud, et võib hääletada referendumi vastu.

Juhul, kui kooliea langetamine kukub koalitsioonisaadikute tõttu läbi, võib Tusk küsimuse alla seada võimuliidu hääletusdistsipliini ja esile kutsuda ennetähtaegsed valimised. Korralised parlamendivalimised peaksid Poolas toimuma aastal 2015.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles