Vassiljev: eakate tantsupeolt tõrjumine on inetu!

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaa tantsupidu
Valgamaa tantsupidu Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tantsupeol osalemine on küll pensioniealistel inimestel seotud terviseriskidega, kuid nende eemale tõrjumise asemel tulnuks koostada eakamatele eraldi päevaprogramm, leiab riigikogu liige Viktor Vassiljev.

«Väga inetu otsus!» kommenteeris riigikogu liige Viktor Vassiljev tantsupeo korraldusmeeskonna otsust seada naisrühmade lubatavaks ülemiseks vanusepiiriks 60 ning kogenud segarühmadele 65 aastat.

«Tõepoolest, tantsupeol peab eakas inimene sel päeval marssima kilomeetreid siia-sinna, oma harjunud päevarütmist väljas. Alati on tantsu- ja laulupidudel eakateaga juhtunud üht-teist ning kiirabi sõidab rongkäigu sabas. Loomulikult, probleeme tuleb ikka ette,» tõdes ka eakate arstina tuntud Vassiljev.

«Aga see ei tähenda, et eakatele tuleks midagi keelama hakata, vaid seda tuleks teistmoodi organiseerida. Meil on väga toredad memmede tantsu- ja lauluringid, kus 85-aastased inimesed,» leidis ta.

Täies mahus sellisel üritusel osalemine on pensionieas inimesele muidugi suur koormus. «Peamised terviseriskid on suur füüsiline koormus, mida igaüks ei talu. Teiseks järsk režiimimuutus – nad söövad teist toitu, mida harjunud, nende päevarežiim sassis, samas kui füsioloogiliselt eakam on väiksema kohanemisvõimega ega talu seda. Võib tõusta vererõhk, tekkida südameprobleemid, liigesed ei pea vastu.. » loetles Vassiljev. Samas on tema sõnul tantsimas käivad pensionärid jälle rohkem treenitud kui tavaline vanem inimene.

Vassiljevi hinnangul peaks tantsupeol tegema eakatele oma programmi nendele sobival režiimil, näiteks, et nad ei peaks kaasa tegema kõiki rongkäike ja üritusi, vaid tuleksid kohale oma numbrite esitamiseks ja läheksid pärast seda puhkama. «Nad ei peaks käima sama jalga noortega, vaid saama oma etteaste teha eraldi.»

Põhjendus, et tantsupeole tahetakse rohkem juurde tuua nooremaid gruppe, ei pea Vassiljevi hinnangul kuidgi paika. «Seal on ruumi nii vanadele kui noortele. Antud juhul korraldajad ei viitsinud võtta endale lisakoormust ja korraldada eakamatele lisaprogrammi,» pahandas ta.

«See on kergema vastupanu teed minek - keelame vanadel tantsimise ja laulmise ära! See on väga ohtlik tee: keelame siis ära eakatel ka tänaval kõndimise, poes käimise, sest nad koperdavad kassajärjekorras. Niimoodi ei tohi eakate inimestega käituda! Seda enam, et seda ei luba seadus - meil on võrdse kohtlemise seadus, kus on kirjas ka see, et kedagi ei tohi diskrimineerida tema soo, vanuse, rassiliste ja ideoloogiliste veendumuste alusel,» rõhutas Vassiljev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles