Aasta võimsaim taifuun nõudis Filipiinidel 100 inimelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legazpi asula pärast taifuuni.
Legazpi asula pärast taifuuni. Foto: SCANPIX

Eile varahommikul Filipiinidel maabunud aasta tugevaim taifuun on nõudnud ainuüksi kahes Leyte saare linnas vähemalt 100 inimelu, teavitasid täna hommikul võimuesindajad.

Varasemalt teatatud ohvrite arv küündis vaid kolmeni.

Taifuun pühkis eile üle Samari ja paari miljoni elanikuga Leyte saare. Kõige rohkem on seni kannatada saanud Leyte pealinn Tacloban ja selle mere ääres asuv lennujaam.

«Taclobanis ja Palos on surma saanud sada ja rohkem inimest, veel samapalju sai viga. See informatsioon põhineb meie sealselt piirkonnaülemalt. Kohalik lennujaam on rusudes, maas on kommunikatsiooniliinid,» ütles saareriigi tsiviilkaitseameti  asejuhataja John Andrews.

Kohalik meedia nägi Taclobanist kümmekonna kilomeetri kaugusel asuvas Palos vähemalt 20 surnukeha.

Suur osa katastroofipiirkonnast jäi reedel sideühenduseta. Hädalistele on appi saadetud 15 000 sõdurit.

Maru tuulepuhangute kiirus ulatus 88 meetrini sekundis, tekitades võimsaid mitmemeetrisi laineid.

Haiyan jõudis kohaliku aja järgi kella 04.40 paiku (Eesti aja järgi neljapäeval 22.40) umbes 600 kilomeetrit Filipiinide pealinnast Manilast kagus asuvale Samari saarele ja liikus edasi loodesse. Taifuun sundis kümneid tuhandeid inimesi evakueerima, tühistama lende ja sulgema koole.

President Benigno Aquino kutsus rahvast taifuuniks igal võimalikul moel valmistuma.

Haiyan jõuab prognooside kohaselt laupäeva õhtuks Lõuna-Hiina merele. Tsükloniks on asunud valmistuma ka Vietnam.

Filipiine kimbutab keskmiselt 20 suurt tormi või taifuuni aastas. 2012. aasta detsembris sai taifuunis Bopha surma või jäi kadunuks 2000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles