Eesti peab kilekottide piiramise viisid ise paika panema

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurkaupluste kilekotid.
Suurkaupluste kilekotid. Foto: Peeter Langovits

Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek ütles, et kuigi Euroopa Liit on võtnud nõuks vähendada kilekottide tarbimist liikmesriikides, on riikide enda otsustada, milliseid meetmeid kasutades seda tehakse, Eesti peab oma siseriiklikud lahendused vastu võtma orienteeruvalt 2015. aastaks.

Eek selgitas ERRi uudisteportaalile, et Euroopa Komisjon on esitanud eelnõud Euroopa Liidu pakendidirektiivi muutmiseks ning sellele järgneb ettepaneku arutelu liikmesriikide vahel.

Eek juhtis tähelepanu sellele, et praegune direktiivi eelnõu ei väljenda ühtegi konkreetset nõuet, kuidas liikmesriigid plastkandekottide koguseid vähendama peaksid.

«See on liikemesriikide endi pädevuses ja lisaks kilekotimaksule on selle eesmärgi suunas liikumisel ka teisi võimalikke lahendusi, näiteks kohustuslik miinimumhind, kaubanduskettidega vabatahtlikud kokkulepped jms,» rääkis Eek.

Eek rääkis, et ühe võimaliku variandina tuuakse tihti näiteks Iirimaa kogemust, kus rakendati kilekotimaks juba 2004. aastal ja kus ühe aastaga vähenes müüdud kilekottide aev 80 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles