Ülikooli taidlejad otsivad ulualust

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veski villa
Veski villa Foto: Lauri Kulpsoo

Veski tänaval asuva vana EPA klubi tulevik on tume, sest ülikoolid, kes maja eest hoolitsema peaksid, ei leia sellele kasutust. 122-aastane maja aga laguneb ja vajab hädasti remonti.



Tartu vana EPA klubi (Veski 6), mida nooremad inimesed teavad Veski villa nime all, on sedavõrd kehvas seisus ning nõuab ülalpidamiseks nii palju raha, et ei Tartu Ülikool ega omanik maaülikool taha hoonet enda hallata.

Praegu kuulub maja maaülikoolile, kes on andnud selle Tartu Ülikoolile 90 aastaks kasutada. Ülikoolide muusikuid-tantsijaid koondav Tartu Üliõpilasmaja, kellele maja omakorda kasutada on antud, ei jaksa aga villat ülal pidada. Ja nii rändabki maja 1. juunist tagasi maaülikoolile.

«Hirmsasti nad (Tartu Ülikool – toim) seda maja meie käest endale tahtsid, ja nüüd annavad nad selle meile tagasi. Me ei tea veel, mis me sellega peale hakkame,» selgitas maaülikooli rektor Mait Klaas­sen. «Ausalt öeldes ei leia me momendil majale sellist kasutust, et ülikool oleks valmis seda üleval pidama.»

Ta lisas, et kasutut kinnisvara on EMÜl rohkemgi ja see on plaanis ühel hetkel maha müüa. 

Popsid maaülikoolile


Mõnikümmend aastat tagasi koondasid Tartu ülikoolid oma kultuurikollektiivid ülikooli klubidesse, kus lisaks tudengkonna pidudele tehti kõrgel tasemel muusikat ning muud taidlust. Pärast taasiseseisvumist on ülikoolide orkestrid, koorid, bändid ja teatrid tegutsenud santides tingimustes üliõpilasmajas (Sõbramaja), Veski villas ja juhuslikes ruumides.

TÜ puhkpilliorkester Popsid on selles majas tegutsenud juba 1974. aastast ning nüüd pakub ülikool Popsidele ruumi Tähe tänava füüsikahoones. See on aga kitsas ja pikk ega sobi orkestrimänguks. Lisaks on Tähe 4 hoone kavas ilmselt aastaks 2013 ära müüa.

Nii arvaski Popside dirigent Enno Tubli, et ehk on aeg uurida, kas maaülikooli rektoril poleks pakkuda mõnd orkestriprooviks sobivamat ruumi. Sellega kaasneks muidugi ka TÜ asendumine maaülikooliga Popside nime ees.

«Gaudeamuse koori me juba võtsime. Ja me leiaksime orkestrile ka ruumi, nii et muidugi võtame kohe pakkumise vastu,» kinnitas maaülikooli rektor.

Kallis vana maja

Tartu Üliõpilasmaja tegevjuhi Kulno Kungla sõnul kulub Veski villa kütmisele ja veele aastas ainuüksi veerand miljonit krooni. Lisaks tuleb talvel arvestada veeavariidega, mida põhjustavad vananenud küttesüsteemid.

Kungla arvates võiks kultuurikollektiividele anda Veski villa asemel kasutada näiteks TÜ peahoone taga olev ülikooli kirik, mis praegu seisab suuresti tühjalt.

Kiriku vastu on huvi tundnud nii Tartu Üliõpilasteater kui kultuuritehas. Teise võimalusena näeks Kungla Sõbramajale ühe korruse juurde ehitamist, mis võtaks 50–60 miljonit krooni ning mille projekt ootab juba aastaid teostamist.

Ülikooli kantsler Andres Liinat näeb, et kokku hoida saab ennekõike Veski villast loobumisega ning Popside ja akadeemilise meeskoori paigutamisega Tähe õppehoonesse. Samas kinnitas ta, et ülikooli kirik ei sobi Popsidele ja meeskoorile harjutamiseks ehituslike eripärade tõttu.

Nii jääb vana EPA klubi ajalooline hoone tühjaks ning selles aastakümneid tegutsenud taidlejad esialgu linna peale kui hulkuvad neerud ulualust otsima.

Veski villa

• Veski 6 krundi omanikuks sai Tartu Ülikool 1802. aastal ning asus seda 1804. aastast välja rentima.

• 1880. a ostis krundi Ulrike von Goette. 1888 valmis arhitekt Viktor Schöteri projekti järgi tellisvilla.

• 23 aastat hiljem müüs ta villa Tartu Ülikoolile.

• 1970. a läks hoone Eesti ENSV Põllumajandusakadeemiale.

• 2002. a sõlmis maaülikool ülikooliga krundi kasutushalduslepingu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles