Eestlane Filipiinidel: väga roosiliseks siin niipea ei lähe

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid aitavad taifuuni tõttu kõvasti kannatada saanud Taclobani linna elanikke USA sõjaväelennukile, mis viib inimesed Manilasse.
Sõdurid aitavad taifuuni tõttu kõvasti kannatada saanud Taclobani linna elanikke USA sõjaväelennukile, mis viib inimesed Manilasse. Foto: SCANPIX

Nädalavahetusel Filipiinidele ulatuslikke purustusi kaasa toonud taifuun Haiyan tabas täna oluliselt nõrgenenuna Hiina lõunarannikut, ametivõimud on teatanud kuue inimese surmast.  ÜRO teatel võis reedel Filipiinidele saabunud taifuuni tõttu surra üle 10 000 inimese, kohalike võimude sõnul on seni registreeritud alla 950 surmajuhu.

Filipiinidel viibiva eestlase Meelis Villi sõnul on olukord Boholi saarel, kus tema hetkel perega viibib, vastuoluline. «Ühes osas, kus on palju turiste, on kõik kenasti, välja arvatud see, et tervel saarel ei ole elektrit,» sõnas mees täna telefoni teel Postimehele.

Vill ütles, et elektrit saavad hetkel toota need, kes on jõudnud endale diiselgeneraatori osta. «Diisel on päris kallis, nii et see on ka üsna kulukas lõbu,» sõnas Vill ja lisas, et täna-homme peaks saarele antama neli tundi elektrit päevas. «Aga plaanitav neli tundi elektrit päevas jääks siis suisa paariks kuuks nii - siin väga roosiliseks ei lähe niipea,» ütles ta.

«Õnneks mina ei ole selle superorkaani kõige hullemas epitsentris olnud, siin on talutav, kui eurooplasele saab elektrita olek talutav olla,» sõnas Vill muigega. «Paralleelid on päris rajud, et kes on kogu oma pisikese onni kaotanud versus see, et eurooplane ei saa oma tuba konditsioneerida,» ütles ta.  

Mees rõhutas veel, et taifuuni mõju Filipiinidele üldistada ei saa. «Kui tormipäev oli Cebu linnas möödas [Vill viibis enne Boholit Cebu saarel - toim], siis järgmisel päeval elu läks edasi, nii nagu oleks keegi vaid köhatanud. Samas oli kohti, kus häving oli metsik ja inimesed kaotasid sellgi, mis nad olid elu jooksul kogunud ja saanud. Nii et väga vastuoluline,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles