Kevade hilinemine nihutas traalikeelu algust

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalatraaler. Pilt on illustreeriv.
Kalatraaler. Pilt on illustreeriv. Foto: Raigo Pajula

Algselt aprilli keskel algama pidanud räime traalpüügi keeldu Liivi lahes oli hilise kevade tõttu võimalik kalurite palvel mai algusesse nihutada.


Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Ain Soome selgitas, et Liivi laht on oluline kudeala nii Liivi lahe kui ka Läänemere avaosa räime populatsioonidele. Läänemere avaosa räime kudekoondiste ränne Liivi lahes olevatele kudealadele, mis asuvad rannikumere piirkonnas peamiselt 5-10 meetri sügavuses vees, toimub vahetult pärast jääminekut. «Seejuures ei ole tähtsuseta ka asjaolu, et just Liivi lahe Eesti rannikumere piirkonnas paikneb enamus räime kudemiseks sobivaid alasid ehk ligikaudu 90 protsenti kogu Liivi lahes olevatest kudealadest,» rääkis Soome.

Kõne all oleva keelu eesmärk ongi tema kinnitusel räime kudekoondiste kaitse, et need saaksid segamatult kudealadel liikuda ja et neid traalpüügil eelnevalt segamini ei löödaks ning kudekalu massiliselt välja ei püütaks. «Kindlasti on traalpüügil kala kõige lihtsam kinni püüda siis, kui ta on koondunud suurtesse parvedesse, mis kudemisrändel kahtlemata tekivad. Seega, et kõne all olev traalpüügikeeld täidaks oma eesmärki, on vaja see ajastada vastavalt jääminekule Liivi lahes, mida on paraku tõesti keeruline alati ette prognoosida,» nentis Soome.

Mereinstituudi kalavarusid uurivad teadlased soovitasid eelnevate aastate kogemusele tuginedes algselt kehtestada Liivi lahes traalpüügikeeld alates 20. aprillist ning e-õigusesse kooskõlastamisele saadetud keskkonnaministri asjakohane püügikitsenduste määrus sätestaski esialgu Liivi lahe traalpüügi keeluaja alguse alates 20. aprillist. Määruse eelnõu kooskõlastamisel laekus aga kaluritelt palve püügikeelu alguse edasi lükkamiseks seoses hilise kevadega kümne päeva võrra.

Keskkonnaministeerium konsulteeris mereinstituudiga, kes leidis, et traalpüügikeeldu võib seoses hilise kevadega edasi lükata küll. Samuti jälgis keskkonnaministeerium EMHI jääkaarti ning prognoose ning vastavalt sellele infole viidigi määruse eelõusse sisse parandus, millega sätestati traalpüügikeeld Liivi lahes alates 30. aprillist.

Eesti Kalaliit saatis ministeeriumile taotluse, et keeluaja algust veelgi nihutada, nii et see algaks 12. mail. EMHI andmetel vabanes Liivi laht jääst 28. aprillil, mistõttu traalpüügikeelu alguse edasi lükkamine 12. maini oleks seadnud ohtu Liivi lahte kudemisaladele saabuvad Läänemere avaosa räime kudemiskoondised ja seetõttu ei saanud ministeerium Soome sõnul seda ettepanekut toetada

«Nagu öeldud, on kõne all oleva keelu eesmärk kudealadele saabuvate räime kudekoondiste kaitse, mis peab olema ajastatud vastavalt jääminekule Liivi lahes, mistõttu traalpüügi keelu edasi lükkamine 12. maini, ei oleks täitnud enam räimevarude kaitse eesmärki,» nentis Soom.

Traalpüügi keeld kehtib 29. maini.

Teiste kalaliikide püügikeeluajad on jäänud samaks. Samuti pole kevade hilinemine teistes keskkonda puudutavates valdkondades muudatusi kaasa toonud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles