Ristpiste põlu alt välja

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Käsitöösalongi juhataja Kaja Järve tunneb heameelt selle üle, et Helga Koger pani oma raamatu “Ristpisteromantika” tarbeks valminud tööd müüginäitusele just nende poodi.
Pärnu Käsitöösalongi juhataja Kaja Järve tunneb heameelt selle üle, et Helga Koger pani oma raamatu “Ristpisteromantika” tarbeks valminud tööd müüginäitusele just nende poodi. Foto: Urmas Luik

Helga Kogeri „Ristpisteromantikat“ uurides tuleb autoriga nõustuda, et ristpistetikand, mis on suurema osa käsitöömeistrite silmis teenimatult tähelepanuta jäänud ja kohati koguni põlu all olnud kui liiga lihtne ja labane, tasub uuesti ausse tõsta.

Pärnu pitsistuudio juht, tuntud käsitöömeister ja -õpetaja Eeva Talts peab eriti kiiduväärseks just seda, et ristpistetehnikat on kasutatud tarbeesemetel. „Näiteks lapsedki, kes ristpistetehnika kiiresti omandavad, aga ei kärsi suuremahulist tööd ette võtta, saaksid tegemisrõõmu kätte,“ tõstab Talts esimesena raamatu väärtustest esile just traditsioonilise tehnika oskusliku kasutuse tarbeesemetel.

Nagu autor ütleb, sattus esikraamatu „Nostalgilised tikandid“ jaoks materjali kogudes tema kätte palju ristpistetikandis esemeid, mis ajendas süüvima eelmise sajandi esimese poole naisteajakirjadesse ja ristpistetehnikat ausse tõstma. Tundub, et see oli autorile nagu üle aastate kohtumine vana armastusega, ta on nautinud vana ja romantilise tehnika elluäratamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles