Kasahhitarid kraana otsas protestimas

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraana Kasahstani pealinnas Astanas, pilt illustratiivne.
Kraana Kasahstani pealinnas Astanas, pilt illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Eile toodi tornkraana tipust alla Astana elanikud Sanduraš Serikbajeva ja Ujum Žoldasbajeva, kes avaldasid seal meelt alates 11. novembrist.

Nagu kirjutab Lenta.ru, laskusid naised «spetsiaalse torni» abil. Nende tervisliku seisundi kohta teated puuduvad.

Varasemalt teatasid kraana otsa roninud õdede sugulased, et eriteenistuse töötajad ei lasknud neil meeleavaldajatele toiduaineid ja vett viia – vaid aktsiooni avapäeval õnnestus välisfirma esindajatel, kelle ehitusplatsil kraana seisab, toimetada naistele termos teega ja tekk. Kraana asukoht on Nazarbajevi nimelise ülikooli lähistel.

Protesti ajendas tüli elamispinna pärast: Astana linnavõimud soovivad riiklikuks otstarbeks naistele kuuluvat maalappi koos sellel paikneva elumajaga (sinna peab kerkima Nazarbajevi nimelise ülikooli uus ühiselamu).

Majas, mis lähitulevikus lammutada kavatsetakse, elab hetkel 13 inimest, nende hulgas palju lapsi. Ümberasumise kompensatsiooniks on aga eraldatud vaid 4,9 miljonit tenget (umbkaudu 32 000 dollarit), mille eest ei saa õdede sõnutsi osta isegi ühetoalist korterit.

Hetkel puudub infiormatsioon selle kohta, kas kohalik omavalitsus on nõus väljatõstmise otsust üle vaatama või suurendama kompensatsiooni summat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles