Euroopa Liit pumpab uude Erasmus-programmi 40 protsenti rohkem raha

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liit.
Euroopa Liit. Foto: SCANPIX

Täna kiitis Euroopa Parlament heaks uue haridus-, koolitus-, noorsoo- ja spordiprogrammi Erasmus+. Seitsmeaastase programmi eelarve on 14,7 miljardit eurot ehk 40 protsenti praegustest vahenditest enam.

See tähendab, et välismaal õppimiseks, töötamiseks või vabatahtlikuna tegutsemiseks saavad toetust neli miljonit inimest.

Üliõpilastel, kes soovivad läbida kogu magistriõppe välismaal, milleks riiklikku toetust ja laenu antakse harva, on võimalik kasutada uut laenutagatiskava, mida haldab Euroopa Investeerimisfond.

«See on märk sellest, et haridus- ja koolitusteema on ELile tähtis. Erasmus+ aitab ka võidelda noorte töötuse vastu, andes noortele võimaluse täiendada oma teadmisi ja oskusi välismaal. Lisaks üksikisikutele pakutavale toetusele rahastab Erasmus+ partnerlussuhteid, et aidata inimesi üleminekul koolipingist tööellu,» ütles hariduse, kultuuri, mitmekeelsuse ja noorte volinik Androulla Vassiliou.

Programmil Erasmus+ on kolm peamist eesmärki: kaks kolmandikku eelarvest eraldatakse üksikisikutele õppimiseks välismaal (nii ELis kui ka väljaspool) ning ülejäänud osa läheb haridusasutuste, noorteühenduste, ettevõtete, kohalike ja piirkondlike asutuste ning vabaühenduste partnerluskavade toetamiseks ja haridus- ja koolitusvaldkonna ajakohastamiseks vajalike reformide elluviimiseks eesmärgiga edendada innovatsiooni, ettevõtlust ja tööalast konkurentsivõimet.

Uue programmi alusel saab stipendiumi õppimiseks, töötamiseks või koolituseks välismaal rohkem kui kaks miljonit üliõpilast, 650 000 kutsekooliõpilast ja praktikanti ning 800 000 kooliõpetajat, õppejõudu, koolitajat ning haridus- ja noorsootöötajat. Ligikaudu 200 000 üliõpilasel on tänu laenutagatistele võimalik läbida täielik magistriõppeprogramm mõnes teises riigis.

Eelmise programmi Erasmus alusel sai õppimiseks või töötamiseks toetust ligikaudu 24 000 Eesti inimest. Uus programm Erasmus+ algab jaanuaris 2014.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles