IKEA mööblit müüakse kui antiiki

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See 58 aastat tagasi valminud IKEA kapp maksab oksjonil märksa rohkem, kui enamik praegu müügil olevast uuest mööblist.
See 58 aastat tagasi valminud IKEA kapp maksab oksjonil märksa rohkem, kui enamik praegu müügil olevast uuest mööblist. Foto: bukowskismarket.com

Rootsi mööbligigandi IKEA esimeste aastate toodangut müüakse praegu oksjonitel kui antiiki,  aga ka mõned 90ndatest pärit esemed on hinnas.

Esimalt tulid oksjonile kaks Muslinge tooli, mis müüdi Inglismaal maha 146 000 naela ( 173 000 euro) eest, kirjutab Bild. Vaatamata kõrgele hinnale ei ole kindlalt teada, kas need toolid on pärit IKEAst, sest Taani disaineri Philip Arctanderi 1944 kavandatud toole tegi mitu firmat.

Antiigiekspert Pontus Silfverstolpe ütles Rootsi TV saates, et need on teinud mõni Rootsi väikefirma tisler, selliste firmade hulka kuulus toona ka IKEA. «Sel ajal ei võetud mööblile patenti ja nii ei tekkinud probleeme. Tehti mööblit, mis meeldis ja nii võib olla, et see pärinebki IKEAst,» rääkis mees.

Musling toole võib väliselt pidada  Åke toolide eelkäijateks, neid pakkus ettevõte oma 1954. aasta kataloogis. Oksjonimajas Lauritz.com vahetas Åke tool 2000 euro eest omanikku, kusjuures omal ajal oli selle kataloogihind  u 15 eurot.

Mitte kõik IKEA tooted ei ole oksjonitel nii hinnas, aga midagi leiab veel. Rokokoost inspireeritud sarjast pärit küünlajala Väsby ja laua Berglagen, mida müüdi lühikest aega 90ndate alguses, hind küündis oksjonil  500 euroni, 60ndatest pärit  legendaarse tooli  Kolding hind oli samal tasemel. 1970ndatest pärit tooli  Natura soetamiseks on vaja enam kui paarsada eurot, 50ndatest pärit puhvetikapi Forum ostjal peab olema vähemalt paarsada eurot, kusjuures oksjon kestab veel mõne päeva.

Pontus Silfverstolpel on oma arvamus, miks IKEA mööbel äkki nii populaarne on. «Neil mööbliesemetel on hoopis teine kvaliteet kui tänasel IKEA toodangul. Toona pidas mööbel vastu 60 aastat ja kestab veel 60 aastat. Pealegi on tolleaegne disain praegu väga armastatud,» selgitas mees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles