Võimuliit maadleb sisepingetega

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Rein Lang ütles pärast loomeliitudega kohtumist ajakirjanikele, et SA Kultuurileht nõukogu tegutses Kaur Kenderit Sirbi peatoimetaja kohusetäitjaks seades heas usus.
Kultuuriminister Rein Lang ütles pärast loomeliitudega kohtumist ajakirjanikele, et SA Kultuurileht nõukogu tegutses Kaur Kenderit Sirbi peatoimetaja kohusetäitjaks seades heas usus. Foto: Peeter Langovits

Reformierakond koguneb nädalavahetusel volikogule 18-protsendilise toetusega, olles riigikogus esindatud erakondadest kõige kehvemal kohal. Kas sellest antakse endale aru või mitte, kuid vähemalt mõistab suurem osa ülejäänud Eestist, et Sirbi ümber kulminatsiooni jõudnud skandaal ei ole pelgalt ühe kultuurilehe küsimus, vaid pigem täpselt aasta eest kogunenud Jääkeldri järellainetus, jätkuv rahulolematus väsinud ja arrogantse valitsemisstiiliga, praegu konkreetselt kultuuriminister Rein Langiga.

Küsimus pole enam ühes nädalalehes, vaid väärtustes, mis on omased ühele erakonnale, mille suhtes on kriitilised ka loomeliidud. Kahe võimuerakonna, Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) vahel pole kunagi olnud ülearu suurt armastust, parteide esimehed Andrus Ansip ja Urmas Reinsalu ei istu regulaarselt asju arutama, valitsuskabineti istungid mööduvad tuima kohustusena.

Pevkur favoriit

Kui rahandusminister Jürgen Ligi tunnistas, et tuleva aasta eelarve koostamise ajal oli hetk, mil võimuliit oli lagunemise äärel, siis pärast rahvusringhäälingu tellitud ja TNS Emori korraldatud parteide viimaste populaarsustulemuste avalikustamist ei ole see oht kaugeltki kadunud. Pigem on see kasvanud ja kahe partei jätkamine 2015. aasta märtsi riigikogu valimisteni oleks pigem ime. Praegu keskendutakse sellele, et eelarve siiski vastu võtta, kuid lähenevad europarlamendi valimised tähendavad valitsusele uusi karisid.

Tegelikult ollakse valitsemisest ja teineteisest väsinud, kuid peaminister Ansip on veidral moel sattunud omaenese valitsemisaja vangiks ning võimalusi, mida tulevikus teha, pole eriti palju. Kõige loogilisem oleks tema siirdumine Euroopa Komisjoni volinikuks, kuid on veel lahtine, kui kiiresti suudaks Reformierakonna taas tõusule viia viimasel ajal kõige tõenäolisemaks tulevaseks juhikandidaadiks kerkinud justiitsminister Hanno Pevkur.

Olulisem kui Ansipi tulevik on aga võimuliidu sisemine tahe ja jaks edasi minna – ideed on otsa saanud. Saadakse aru, et miski peab praeguses liidus muutuma ja täpselt sama seltskonnaga pole võimalik praegusest liidust tüdinenud rahva ees jätkata.

Sotsiaaldemokraadid avaldavad täna suure tõenäosusega Langile umbusaldust, kuigi nendivad isekeskis, et eilne avaldus võis olla liialt rutakas, sest tulev nädal on riigikogus istungitevaba nädal ning see annaks opositsioonile võimaluse kultuuriministri teemat veelgi üleval hoida, edasi arendada.

Seaduse järgi võtab riigikogu vähemalt 21 saadiku algatatud umbusalduse avaldamise nõude päevakorda kõige varem ülejärgmisel päeval pärast esitamist, kuid tavaliselt on valitsus palunud selle üle hääletada juba samal päeval. Ning kui täna hääletamiseks läheb, siis kukub see suure tõenäosusega läbi ja teema ehk sumbub.

Reitingutabelis vabalangusesse sattunud Reformierakonna juhil, peaminister Andrus Ansipil on ees kaalukad otsused ja oravaparteis on Postimehe andmetel arutelu all olnud mitmesugused võimalused. Kui loobuda Langist ja vahetada ta välja näiteks Kaja Kallase (avalikkuse silmis populaarsuse kehastus) vastu, kas saab siis olla kindel, et ei tule kätte ka rahandusminister Jürgen Ligi (erakonna kartuses negatiivsuse kehastus) kord? Kuidas säilitab selle kõige juures oma näo valitsusjuht ise?

Reformierakond ründas valitsuspartnerit mõne nädala eest Eerik-Niiles Krossi kaudu ja peaminister seadis tule alla veel kolm IRLi ministrit.

Kahtluste tasemele see kõik sel korral jäigi, kuid üks rünnakuobjekt on endiselt majandusminister Juhan Parts, kelle ministriteel on mitu kari: raudtee ja Rail Baltic, Saaremaa praamid, Estonian Air, Tallinna Sadam ning vaidlus Eesti Olümpiakomitee presidendi Neinar Seliga, kes teatas, et Partsil on aeg vastutus võtta. IRL ei mõista seda loogikat, kuna sporditoetuste korra kehtestamine ja vastutus peaks samuti olema kultuuriminister Langi valitsemisalas ja tema korraldada.

Parts rünnaku all

Sisepinged on Reformierakonnas sees, on valitsusliidus. Sellega nõustuvad aga kõik Postimehega eile vestelnud võimupoliitikud, et sel aastal võimuliit ei kärise. Reformierakond on partneritele ette heitnud, et nende, meedia ja sotside abiga aidatakse võimule Keskerakond.

Mõista võib seda kaheti: Keskerakond saavutab tugeva tulemuse tulevastel riigikogu valimistel või vahetub koalitsioonipartner varem. Kui vaadata sotside korraldatud viimaseid ööistungeid, siis oli Keskerakond võimuliidu poliitika kritiseerimisel tavatult tagasihoidlik. Uus KeRe liit ei peaks küll Reformierakonna reitingut kuidagi tõstma.

Täna hommikul koguneb enne riigikogu istungit IRLi fraktsioon, kes kuulab enne otsuse langetamist Langi seletusi. Kultuuriministri umbusaldamiseks on vaja vähemalt 51 saadiku toetust. Opositsioonilisel Keskerakonnal on parlamendis 21, sotsidel 19 ja demokraatide ühendusel viis häält. IRLi fraktsiooni kuulub 23 ja Reformierakonda saadikurühma 33 riigikogu liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles