Ansip: Lang kaalub tagasiastumist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse pressikonverents. Rahandusminister Jürgen Ligi, peaminister Andrus Ansip ja majandusminister Juhan Parts.
Valitsuse pressikonverents. Rahandusminister Jürgen Ligi, peaminister Andrus Ansip ja majandusminister Juhan Parts. Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Andrus Ansip ütles valitsuse tänasel pressikonverentsil, et kultuuriminister Rein Lang on talle tunnistanud, et on mitmeid päevi mõelnud, kas on mõtet ministrina jätkata või mitte.

Pressikonverentsi alustas peaministri töövari, kes andis ülevaate esimestest valitsuse istungil arutletud punktidest. Seejärel sai tooli endale peaminister Andrus Ansip.

Pärast päevakorra tutvustamist pidi Ansip kohe hakkama kommenteerima Sirbi ja minister Rein Langi teemat.

«Kui süüdistatakse valetamises, siis neid süüdistusi on Langil kerge tõrjuda. Kui räägitakse usaldusest, siis neid tõrjuda on üksjagu raske. Lang on ise ka öelnud, et on mitmeid päevi mõelnud, kas antud olukorras on mõtet ministrina jätkata või mitte. Küllap Lang oma otsuse ka langetab,» ütles Ansip.

Olen küllalt põhjalikult püüdnud Langi ütlusi ja tema vastaseid süüdistusi kõrvutada. Valetamist mina ei näe.

«Me arutame kujunenud olukorda, kuid see ei ole kujunenud ainult Rein Langi tõttu. Ta on üks selle õhkkonna kujundaja olnud, aga mitte määrav minu silmis. Ma ütlen, et õhk ei ole puhtaks löödav, aga see peaks puhtamaks saama ja selleks peaksid kõik osapooled peeglisse vaatama. Kõik need, kes tunnevad, et on midagi valesti teinud, peaksid vabandama. Õhk saaks puhtamaks,» pakkus peaminister mõtteainet kõigile.

«Ma arvan teadvat, millega see olukord valitsuse ministri aspektist vaadatuna ilmselt lõpeb. Aga mingeid otsuseid praegu on ilmselt ennatlik küsida. Küllap tulevad need otsused õigel ajal. Ma juba viitasin, et igasuguste süüdistustega valetamises on kerge toime tulla,» kordas Ansip.

Otsustajatel jäi puudu julgusest

«Praegu kogu konflikti fokusseerimine Langile pole päris aus ega õiglane. Selge see, et on tehtud palju vigu. Kui meil on laialdane loomeinimeste rahulolematus, siis me ei saa öelda, et kõik on tehtud hästi, ette heita pole midagi. Sellised väited oleksid kohatud,» tõdes peaminister.

«Olgu öeldud, et valitsus ei korralda Sirbi väljaandmist. Kui valitsus sekkuks sihtasutuse nõukogu tegevusse või juhatuse tegevusse, oleks see täiesti ebademokraatlik, sõnavabadust mitte austav tegedus. Valitsus ei tohi seda teha ja valitsus pole sellesse sekkunud,» kinnitas Ansip.

Küll aga leidis ta, et need, kes on Sirbi asjus otsused langetanud, oleks ilmselgelt pidanud neid ka põhjendama, avalikkusele paremini selgitama. «Praegu oli kogu avalikkus ilma informatsioonist, me ei teadnud isegi, mis täpselt mis kuupäeval juhtus. Nii, nagu ei teadnud avalikkus, ei teadnud ka valitsus,» lausus Ansip.

«Ilmselt jäi puudu julgusest oma otsuseid seletada, sellest on mul väga kahju. Kui oleks olnud julgust selgitada, oleks ilmselt palju solvanguid olemata olnud. Solvanguid muuhulgas ka asjasse üldse mitte puutuvate inimeste aadresssil - ja te teate küll, kellest ma praegu tahan rääkida,» jätkas Ansip.

«On kahetsusväärne, et Eestis on tekkinud õhkkond, kus poliitikutele võib inkrimineerida ükskõik mis süüdistusi, ja kui need osutuvad valeks, ei järgne mingit vabandamist. Kui keegi näeb und ja seejärel keegi teine räägib selle unenäo kindlas kõneviisis kellelegi edasi ja see leiab tuhandetes eksemplarides tiražeerimist ja see on kõik vale, siis me ei peaks seda tolereerima.» Ansip oli nördinud ja rääkis pikalt sellest, kuidas Rain Rosimannus ja Kristen Michal sattusid täiesti alusetult rünnaku alla.

«Teatud hetkel pole enam oluline, millest see olukord lahti rullus, usaldamatus hakkab elama oma elu ja sellega tuleb tegelda. See, mida ma püüdsin teile täna öelda, on see üldine usaldamatuse probleem, mitte usaldamatus Rosimannuse, Michali aadressil, seejärel Langi aadressil. Sellega tuleb tegeleda. Missugune saaks olla lihtne lahendus, ma ei tea.»

Valetamist ei näe

Ansip ei näinud erakonnal võimalust sekkuda Sirbi peatoimetaja valimisse, hoolimata sellest, et Reformierakonna liikmed on nii kultuuriministeeriumi kantsler, sihtasutuse nõukogu esimees kui ka kultuuriminister, kes saab langetada rahastamisotsuseid. «Selline see kord peab olema demokraatlikus olukorras. Kui minister otsustusprotsessi sekkuks, oleks see väga ebademokraatlik, aga see, et ta langetab rahastamisotsuseid, on tavaline.»

«Oleks minister otsustusprotsessi sekkunud, oleks ta pidanud päevapealt ametist lahkuma. See, et ta rahastamistaotluse osaliselt rahuldas, on normaalne. Ma ei tea, mis mahus see oli. Kui peaminister oleks sekkunud, oleks ta pidanud päevapealt lahkuma,» kõneles peaminister.

«Tahate Rein Langist rääkida - olen küllalt põhjalikult püüdnud tema ütlusi ja tema vastaseid süüdistusi kõrvutada. Valetamist mina ei näe.» Küll aga oleks pidanud tema hinnangul rääkima kogu tõe ära. «Praegu see tõe tilgutamine või tõe jupphaaval avalikuks tulemine on tekitanud põhjendatult umbusaldust ja põhjustanud ka alusetuid kannatusi mõnedele poliitikutele, mis ka ei ole kohane,» kordas Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles