Galerii: kuidas valmivad tööstuses vorstid ja viinerid

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Atria Eesti lihatööstus tutvustas oma köögipoolt, kus saab kõik alguse hügieenist. Lisaks ettevõtte oma kvaliteedikontrollidele jälgivad lihatööstusi ka toidu- ja veterinaaramet.

Liha, maitseained ja lisaained segatakse kokku hiigelsuurtes kateldes. Lisaaineid kasutab Atria lihatööstus toodete säilivuse pikendamiseks, maitse, lõigatavuse või väljanägemise parandamiseks, sest kes see halli vorsti ikka ostaks.

Samas on lihatoodete valmistamisel kasutusel mitmed võtteid, mis käibel koduköögiski. Näiteks kuterdamise käigus liha peenestatakse. Seda tööd võib koduköögis võrrelda blenderdamisega. Tenderiseerimine ehk liha murendamine on koduköögis liha haamriga tagumine. Huntimine ehk liha peenestamine on hakklihamasina kasutamine. Tööstuse hakklihamasina mõõtmed on aga kümneid kordi suuremad kodusest.

Kui vorstisegu valmis, kallatakse see kärudesse, et viia ruumi, kus saadud segu surutakse masinatega vorstisooltesse või kilekesta.

Lihatööstuses on enamasti hilissügis ja temperatuuri hoitakse nulli ümber. Kõige külmemaks kohaks on külmhoone, kus on 18 kraadi külma. Ainuke soe koht on küpsetus-suitsutusruum, kus hiigelsuurtes ahjudes valmib korraga sadu kilosid viinereid või verivorste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles