ÜRO soovitab juua põhjapõdrapiima

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjapõdrad
Põhjapõdrad Foto: SCANPIX

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) raportis soovitatakse peale lehmapiima juua ka teiste loomade piima.

Eile avaldatud raportis pealkirjaga «Piim ja piimatooted inimeste toidulaual» seisab, et piimatooted aitaksid miljoneid alatoitluse all kannatavaid inimesi, kirjutab Reuters.

Raportis soovitatakse hakata toiduainena kasutama teiste loomaliikide piima senisest laialdasemalt.

Samas tõdetakse, et siiani on piimatooted vaesemates riikides elavatele inimestele liiga kallid.

FAO prognoosis seisab aga, et 2025. aastaks on piimatoodete tarbimine arengumaades kasvanud 25 protsendi võrra, kuid kõige vaesematel elanikel ei pruugi olla raha nende ostmiseks.

«Valitsused peaksid aitama kõige vaesemaid peresid, et nad saaksid hakata pidama näiteks kitsi, mille piim on väga tervislik,» tõdetakse raportis. 

Raporti kohaselt ei saa endale piimatooteid lubada umbes 750 miljonit inimest, kellest enamik elab arengumaades.

FAO andmetel kasutatakse maailmas kitse-, lamba- ja pühvlipiima juba laialdaselt. Lisaks soovitatakse kasutama hakata ka laama, alpaka, põhjapõdra ja hirvepiima.

Tavaliselt laama ja alpaka piima inimesed ei tarbi kuid FAO sõnul aitaks just nende loomade piim parandada Lõuna-Ameerika vaeste toitumust.

Raportis tõstetakse esile põhjapõdrapiima häid omadusi. Selles piimas on neli korda enam valke ja kuus korda enam rasva kui lehmapiimas, kuid vähem laktoosi.

Põhjapõtru kasvatatakse Soomes, Norras, Rootsis, Venemaal. Hiinas, USAs ja Gröönimaal.

Asjatundjate sõnul ei ole veel üheski nimetatud riigis põhjapõdrapiima laialdast tarbimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles