Kodanikupäeva aumärgi pälvis 14 inimest

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodanikupäeva aumärk.
Kodanikupäeva aumärk. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Peaminister Andrus Ansip ja regionaalminister Siim Kiisler andsid täna Tallinnas Stenbocki 14 inimesele üle kodanikupäeva aumärgid, millega tunnustatakse vastutustundlikke ja hoolivaid inimesi, kes on näidanud ennast kodanikuna parimast küljest.

Kodanikupäeva aumärgi said Auli Lõoke, Christel Sogenbits, Elar Sarik, Harro Aitai, Ivi Sepp, Kaimo Vahtra, Leida Leiur, Leo Kütt, Priit Kasepalu, Rasmus Lahtvee, Silva Kärner, Sven Kõllamets, Tauno Toompuu, Vladimir Kolotõgin.

Ansip tänas vastuvõtule saabunud kodanikupäeva aumärgi saajaid ja ütles, et iga kodaniku roll väikses riigis on oluline. «Eestit ei saa aga pidada enam väikseks riigiks, sest kodanikud on selle suureks teinud. Aitäh teile. Te olete teinud riigi ja ühiskonna jaoks enam, kui teie käest on oodatud,» rääkis peaminister.

Kiisleri sõnul anti kodanikuaumärk neile aktiivsetele inimestele, kes on teinud rohkem, kui neilt oodatakse. «Me tunnustame teie tööd, sest teie kannate suhtumist: kus viga näed laita, seal tule ja aita,» lausus Kiisler.

Auli Lõoke on Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu eestvedaja ja juht, kes seisab kodanike õiguste ning võrdse juurdepääsu eest nii organisatsiooni juhina kui ka eraisikuna.

Christel Sogenbits on üliõpilane, vabatahtlik ja vabatahtlike koordineerija, kes on viimase kolme aasta jooksul korraldanud mitukümmend ettevõtmist, et noortelt noortele läbi õppimise ja isiklike kogemuste tutvustada erivajadusega noore maailma.

Elar Sarik on aktiivne ja edasipüüdlik noorsoopolitseinik Võrumaalt, kelle initsiatiivil ja juhtimisel kutsuti ellu Eestis ainulaadne ja innovaatiline liiklusohutusalane projekt «Mütsiga nähtavaks».

Harro Aitai on Põhja prefektuuri vanemkorrakaitseametnik, kes on pühendunud vabatahtlikkuse edendamisele siseturvalisuse valdkonnas.

Ivi Sepp on pikaaegne õpetaja, kelle eesmärk on anda parimad teadmised eesti keele ja kultuuri tundmises vene õppekeelega lastele.

Kaimo Vahtra on Kaitseliidu Valgamaa maleva noorteinstruktor, kelle töö noortega on olnud pikk ja järjepidev.

Leida Leiur on kauaaegne pedagoog, Eesti Pensionäride Liidu asutajaliige ja Viljandi Pensionäride Liidu asutaja ning kohaliku supiköögi käivitaja ja eestvedaja tänaseni.

Leo Kütt on aktiivne Põlvamaa kohaliku elu edendaja. Tal on alati häid ideid ja tema eestvedamisel on algatatud mitmeid projekte nii Räpina piirkonnas kui ka Põlva maakonnas.

Priit Kasepalu on andnud suure panuse nägemispuudega inimeste elukvaliteedi parandamisse.

Rasmus Lahtvee on aktiivne abipolitseinik, Kaitseliidu liige ja keskkonnateadlikkuse arendaja.

Silva Kärner on pühendunud pedagoog ning aktiivne Järva-Jaani kohaliku elu eestvedaja.

Sven Kõllametsa panus erivajadustega üliõpilaste õiguste eest seismisel on eelkõige suunatud soovist luua väärikaid iseseisvaid eneseteostusvõimalusi kõikidele noortele.

Tauno Toompuu on Rakvere Kolmainu koguduse õpetajana elavdanud olulisel määral Lääne-Virumaa kiriku- ja kogukonna elu.

Vladimir Kolotõgin on aastaid tegelenud Kaitseväe töö tutvustamisega Ida-Virumaa noortele, korraldanud Ida-Viru Noorteakadeemiat riigikaitse teemadel, pidanud loenguid ja andnud riigikaitsealaseid tunde Ida-Virumaa koolides.

Riik väärtustab kodanikupäeva aumärkidega inimesi, kes on panustanud nii kohalikul kui maakondlikul tasandil. Tänavu annab märke välja esmakordselt regionaalminister. Varasemalt, alates 1998. aastast, on aumärke jaganud siseminister. Ettepanekuid aumärgi saajate kohta laekus 46. Need vaatas läbi regionaalministri valitsemisalas loodud komisjon, kes andis välja 14 aumärki. Komisjoni kuulusid riigiasutuste ja kodanikeühenduste esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles