Jaak Aaviksoo: poolteist sammu ja palgatõus

Jaak Aaviksoo
, Haridus- ja teadusminister (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JAAK AAVIKSOO; TALLINN, EESTI, 11SEP13.
EV haridus- ja teadusminister.
th/Foto TOOMAS HUIK/POSTIMEES
JAAK AAVIKSOO; TALLINN, EESTI, 11SEP13. EV haridus- ja teadusminister. th/Foto TOOMAS HUIK/POSTIMEES Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo (IRL) näeb õpetajate palgatõusu allikat eelkõige hoonetele kuluva raha kokkuhoius ning selles, et ühe õpetaja kohta oleks õpilasi sama palju kui näiteks Soomes.

Põhiseaduse järgi on haridus, eriti kohustuslik põhiharidus nii nagu teisteski riikides avalik hüve, mille peab tagama riik ehk keskvalitsus koos kohaliku omavalitsusega ning mille eest vastutab haridus- ja teadusministeerium. Omavalitsused on selle ülesandega hästi hakkama saanud. Peamises, nii põhihariduse kättesaadavuses kui ka tasemes, pole meile võrdluses teiste riikidega endale midagi ette heita. Tasemelt oleme maailma tipus, millele osutab PISA uuring. Ka sotsiaalmajanduslikud ja muud erinevused on väiksemad kui paljudes meist rikkamateski riikides.

Samas pole kahtlust, et saab palju paremini. Hea taseme juures iseloomustab Eestit kahjuks ka suurim rahulolematus oma koolieluga, ja seda nii õpilaste, õpetajate kui ka ühiskonna arvamustes. Kui see rahulolematus ühte sõnasse kokku võtta, siis on selleks alarahastatus. Seepärast räägin siit edasi eelkõige rahast. Teised, sisuliselt ehk olulisemadki teemad, jäägu järgmiseks korraks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles