Eesti tahab Balti Assambleed uuendada

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laine Randjärv
Laine Randjärv Foto: Peeter Langovits

Homme ja ülehomme toimub Riias Balti Assamblee istungjärk, kus Riigikogu aseesimehe Laine Randjärve sõnul esitab Eesti ettepanekud assamblee töö uuendamiseks ja efektiivsemaks muutmiseks.

«Seekord püüame arutada ja jõuda kokkulepetele Balti Assablee uuendatud koostöövormide osas. Tänaseks on Balti Assablee 22 aastat tegutsenud. Me soovime muuta selle liikmete osalust. Oleme teinud ettepaneku Eesti poolt, et oleks võimalik teha koostööd mitte spetsiaalset moodustatud komisjonide baasil, vaid et see põhineks parlamentide komisjonidel,» ütles Balti Assablee istungjärgul osalev Randjärv.

Parlamendi töörühm on töötanud välja ka dokumendi mustandi, kus on Eesti poolt homme tehtavad ettepanekud kirjas. Randjärv ei soovinud neid enne istungjärku avaldada, kuid tõi näite, et üks punkt puudutab Balti Assamblee poolt välja antavat kultuuripreemiat. Järgmisel aastal on Balti Assamblee eesistujaks Eesti ning selle aja jooksul loodetakse uuendused sisse viia. «Terve järgmine aasta toimub selle dokumendi baasil töö ning loodame selle kinnitada järgmise aasta novembris toimuval üldkogul,» lausus Randjärv.

Ta märkis, et kolme riigi vahel kokkulepeteni jõudmine pole kerge, kuid see muudaks assamblee tegevuse efektiivsemaks. «Läti ja Leedu on valmis Balti Assamblee uuendamist arutama. Kõik tunnetavad, et koostöö vajab uuendamist ja efektiivsemaks muutmist.»

«Juhul kui üldkogu selle järgmisel aastal vastu võtab, siis saab hakata seda muutma vastavalt sellele, kuidas on igas parlamendis järgmised valimised. Delegatsioonid on valitud läbi parlamentide. Keset ühte koosseisu seda muutma ei hakata. Kui hästi läheb ja saame järgmisel aastal kinnitatud, siis näiteks 2015. aasta valimiste järel on Eesti delegatsioonil võimalik asuda kokkulepitud reeglite järgi toimetama. Siis see, kellel järgmisena on valimised ja siis see, kellel pärast seda,» sõnas Riigikogu aseesimees.

Homme ja ülehomme osalevad Riigikogu esimees Ene Ergma, aseesimees Laine Randjärv ning liikmed Peep Aru, Väino Linde ja Aivar Riisalu  Balti Assamblee 32. istungjärgul ja 19. Balti Nõukogul Riias.

Käesoleva aasta mais käis president Toomas Hendrik Ilves välja mõtte, et Baltimaade edu ja atraktiivsus Euroopas kasvaks, kui seni suuresti vaid deklaratsioonide koostamisega tegelenud Balti Assamblee hakkaks tegelema kolme riigi ühisprojektide kiire elluviimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles