Briti kohus: Litvinenko surma uurimisdokumendid jäävad salastatuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Litvinenko haiglas.
Aleksander Litvinenko haiglas. Foto: AP / Scanpix

Londoni kõrgem kohus rahuldas kolmapäeval Briti valitsuse taotluse Kremli kriitiku Aleksandr Litvinenko surma asjaolude uurimisdokumentide salastatuks jätmise osas.

Koroner Robert Owen taotles maikuus avalikku juurdlust oma madalama tasandi uurimise asemel, kuna tal ei olnud voli uurida Vene riigi võimalikku seotust Litvinenko mõrvaga.

Välisminister William Hague oli koroneri hinnangule aga vastu, väites, et andmete avalikustamine kahjustaks Suurbritannia riiklikke huve.

Kolmapäeval tühistas kohus koroneri esialgse otsuse, mida ülemkohtunik John Goldring põhjendas «riiklikule julgeolekule märkimisväärse kahju tekitamise ohuga». Kohtuniku sõnul «ei vähenda otsus aga mingil määral avatud kohtumõistmise tähtsust».

Koroner Owen kaalub praegu kohtu otsuse edasikaebamist.

Neljakümne kolme aastane Litvinenko suri 2006. aasta novembris Londonis radioaktiivse polooniumiga mürgitamise tagajärjel. Ohvri lesk väitis, et tema abikaasa töötas surma ajal MI6 heaks ja tapeti Moskva käsul.

Briti politsei soovib Litvinenko surmaga seoses vahistada kahte Vene kodanikku - Andrei Lugovoid ja Dmitri Kovtuni, keda aga Moskva on keeldunud välja andmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles